Ha meguntad a sima káposztát, így készíts fűszeres koreai kimcsit

Ács Bori 2019. január 24.

A kimchi a savanyúságok savanyúsága, a tökéletes erjesztett zöldség, amire az első kóstolás után újra meg újra visszagondol az ember, és legszívesebben mindenhez enné.

Ez a koreai, csípős, erjesztett kel sok fűszerrel készül. Tudja mindazt, amit a savanyú káposztában szeretünk: az erjedt, savanykás ízt, de ezen felül még rengeteg mindent: friss a gyömbértől, csípős-paprikás a csilitől, ráadásul jó ropogós marad még akkor is, ha erjedt már.

Azóta szeretném elkészíteni itthon, hogy először kóstoltam, hiszen ez sajnos nem olyasmi, amit megkapok bármelyik piacon, az alapanyagok viszont megvannak hozzá akármelyik boltban.

Az egyetlen különleges hozzávaló, amit ezúttal nem tudtam hozzá beszerezni, az a koreai csilipehely. Helyette egy átlagos csilipehely és csilipor keverékét alkalmaztam.

dsc_4543.jpg

Sok olyan recept is létezik, ami többféle tengeri ízt is tesz bele rák-vagy osztrigapaszta formájában, és szinte minden recept használ hozzá halszószt. Ne ijedjen meg azonban egyetlen halutáló sem ettől: a halszósz egy ízfokozó, ami felerősíti az ételben található ízeket, a savanyúságnak végeredményben nem lesz tőle halíze.

Rengeteg verziója létezik, van aki csak retket tesz bele, más répát és újhagymát is ad hozzá. Most, elsőre egy minimalista verziót gyártottam, de abszolút elégedett vagyok az eredménnyel.

Több leírás is javasolta, hogy bátran alakítsuk a saját ízlésünkhöz a fűszer arányokat, így az enyém gyömbéresebb és enyhébben csípős lett, legközelebb lehet, hogy bátrabb leszek a csilivel.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr814561604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.