Mit lehet készíteni egy egyszerű palacsintatésztából? 5 zseniális ötletet mutatunk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Palacsintát készíteni nem nagy ördöngösség - de csak kisütni és megtölteni lehet? A válasz egyértelműen a nem, sokféleképpen felhasználhatjuk a tésztát, erre mutatunk most több ötletet.

A palacsintasütés általában kimerül abban, hogy megtöltjük a kész tésztákat, esetleg rakott palacsintát készítünk belőlük. Pedig számtalan módja van még a felhasználásának, és nem csak édes dolgokhoz jó választás.

Az alábbi ötletekhez nyugodtan használhatjuk a jól bevált alapreceptünket, nem kell rajta változtatni, maximum annyit, hogy sózzuk vagy cukrozzuk a tésztát, de az teljesen mindegy, hogy vajjal, olajjal, tejjel vagy vízzel készítjük - ahány ház, annyi szokás. Ha esetleg neked még nincs meg a tökéletes alaprecepted, ide kattintva olvashatod el a miénket. 

Muffin

Készítsük el a palacsintatésztát - az alaprecepten annyit változtassunk, hogy tegyünk bele 3-4 evőkanál cukrot vagy 2 evőkanál juharszirupot és 2 teáskanál sütőport, hogy a muffinok megnőjenek a sütőben. A cukortól könnyen leragad a tészta, úgyhogy használjunk szilikon-sütőformát vagy muffinhoz való papírt. Öntsük bele a tésztát a formákba, majd szórjunk bele tetszőleges gyümölcsöket, csokicsipszet. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sülnek a muffinok. 

Levesbetét

Ehhez tényleg semmit sem kell változtatni az alaprecepten, maximum tehetünk bele picivel több sót az átlagnál. Ha kisültek a palacsinták, egy éles kés segítségével vágjuk fel őket vékony csíkokra, tegyük őket a mélytányér közepére, erre merjük a zöldség- vagy húslevest. Lehet, hogy furán hangzik elsőre, de érdemes kipróbálni, ez a verzió lepipálja a legtöbb levestésztát. 

palacsintalevesbetet

Császármorzsa

A bevált palacsintatésztába a tojások szétválasztva, a tojásfehérje felverve kerüljön bele. Ne tegyünk bele cukrot, inkább utólag édesítsük, mert a serpenyőben könnyen leragad a tészta. Kezdjük el sütni a palacsintákat, de több tésztát öntsünk a serpenyőbe a megszokottnál, körülbelül ujjnyi vastag legyen. Ha az alja már megsült, fordítsuk meg, majd fakanál segítségével daraboljuk össze. Ha aranybarna, készen is van. 

Bunda húsokhoz vagy zöldségekhez

Ha azok közé tartozol, akik utálnak panírozni, akkor készíts bundát palacsintatésztából. Az átlagos palacsintatésztánál sűrűbb keverékre van szükség, több liszt kell bele, hogy a panírozni kívánt alapanyagon rajta maradjon a bunda. Érdemes a húst vagy a zöldséget is lisztbe mártani, úgy jobban megtapad rajta a tészta. Ha szeretnénk, tehetünk a tésztába sót, fűszereket, de sört is. Gyümölcsöket is bundázhatunk, ebben az esetben só helyett cukor kerüljön a tésztába. 

pakacsintabunda

Palacsintatészta alapú sütemény

A muffinhoz hasonlóan itt is cukor vagy juharszirup kerül a tésztába, de sütőporra nincs szükség, az a jó, ha vékony tésztát kapunk, a tejpitéhez hasonló állagú lesz a végeredmény. Bármilyen gyümölcsöt szórhatunk a tésztába, de a legjobb talán az almás-fahéjas verzió. Vágjunk fel pár darab almát, szórjuk be alaposan fahéjas cukorral, majd tegyük a tésztába. 180 fokon, körülbelül 30 perc alatt készül el a sütemény.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük