10 perces spagetti ropogós morzsával: a szegények étele volt, de nagyon finom

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olasz szegény konyha receptjei a legjobbak, ilyen lesz ez is, amihez a maradék, kiszáradt kenyeret lehet úgy hasznosítani, hogy közben valami csodálatos jön létre.

Ez az étel is éppen annyi idő alatt készül el, amíg a tészta kifő, tipikusan azokra az esetekre való, amikor tényleg semmi nincs otthon, de tészta, száraz kenyérmaradék, meg ez-az ízesítőnek azért mégis akad a kamrában.

Előre furcsának tűnhet, hogy morzsával esszük a tésztát, de amiért az egész dolog nagyon jó lesz, annak két kulcsa van. Az egyik, hogy a ropogósra pirított kenyérmorzsa egyenletesen rátapad a spagettire, ezzel állandó, folyamatos állagbeli kontrasztot képezve minden egyes falatban. A másik titok, hogy a kenyérmorzsa rendkívül hatékony ízszállító, bármit magára vesz, magába szív, amit hozzáadunk.

Az eredeti recept fokhagymát és peperoncinót  (csípős paprikát) ír elő, most a fokhagyma mellé rozmaringot és aszalt paradicsomot tettem, és nagyon jók voltak együtt. 

A sajt, amit hozzá teszünk, lehet parmezán, de pecorinóval talán még jobb ez az étel, mert nagyon sós, intenzív az íze.

Korábbi kedvenc tízperces olasz tésztáink a paradicsomos, a sajtmártásos,  és a carbonara.

Spagetti ropogós, fűszeres morzsával

spagetti zsemlemorzsával

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 400 gramm spagetti
  • 2 szelet száraz kenyér
  • 4 darab aszalt paradicsom
  • ízlés szerint friss rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint reszelt parmezán/pecorino
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát lobogó vízben feltesszük főni, közben elkészítjük a morzsát. A kenyeret aprítógépbe tesszük a lereszelt fokhagymával, rozmaringgal, aszalt paradicsommal és egy kevés olíva olajjal. Durvára daráljuk, félre tesszük. Forró serpenyőben, folyamatos kevergetés mellett aranyszínűre pirítjuk. Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, és a morzsához keverjük. Azonnal, reszelt sajttal tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük