Illatos szicíliai narancssaláta: a citrusok sósan is csodálatosak

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ebben az édes-savanykás-csípős-sós salátában is érvényesül az olasz minimalizmus, amit úgy szeretek. Nem több, mint három domináns alapanyag egy tányéron.

Na de az a három olyan, amit nem szoktunk meg együtt. A lila hagyma és az olajbogyó még csak-csak, de mindkettő mellé furcsa választás a narancs. Mégis tökéletesek együtt, és egyáltalán nem hatnak furcsának.

Az egész saláta elkészítése egy pácolt lila hagymánál kezdődik, és itt meg is kell állnunk egy pillanatra. A lila hagyma, ha citromlében és sóban áll, akkor veszít csípős tulajdonságából, erejéből, és édeskés ízű lesz. A pácolt lila hagyma annyira jó dolog, hogy érdemes rögtön háromszoros mennyiségben legyártani, mint amennyi a salátához szükséges, és aztán enni húsok mellé, szendvicsbetétnek, tojáshoz, vagy más salátákhoz. Befőttes üvegben eláll a hűtőben, már ha van rá ideje.

Ennek a salátának van egy olyan verziója is, amiben édesköményt gyalulnak a narancs mellé. Az is nagyon jó, csak itthon ritkán találni ebből a zöldségből, ha valakinek mégis ilyen szerencséje van, tegye bele ebbe a salátába mindenképp, hajszálvékonyra gyalulva. 

Szicíliai narancssaláta

szicíliai narancssaláta

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej lila hagyma
  • 3 darab narancs
  • 100 gramm olajbogyó
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 0.5 darab citrom
  • ízlés szerint olíva olaj
Recept idők

Elkészítés:

A lila hagymát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, tálba tesszük. Megsózzuk, és rácsavarjuk a citromlevet. Állni hagyjuk. A narancsokat kifilézzük, és a filéket a hagymához keverjük. Az olajbogyót felszeleteljük. Az egész salátát sózzuk, borsozzuk, végül megcsepegtetjük egy kis olíva olajjal.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük