Csicseriborsós, fűszeres curry, amiből nem hiányzik a hús

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az indiai curryk voltaképp olyasmik, mint a mi főzelékeink, csak sokkal összetettebb az ízviláguk, több bennük a fűszer és ezért nagyon hamar rájuk lehet kapni, nálunk egyre többet tűnnek fel és egyre nagyobb a népszerűségük is.

Sokáig használtam konzerv csicseriborsót mindenhez, aztán egyszer-kétszer kipróbáltam ugyanazokat a fogásokat olyan csicserivel, amit én áztattam és főztem,  és annyival jobb volt, hogy azóta nem adom meg magam a lustaságnak, hanem mindig így készítem elő az alapot.

Egy szimpla humusznál is nagyon nagy különbséget tesz az az apróság, de ennél a currynél még nagyobb. Fontos, hogy miközben fő, a csicseriborsó is magába szívja az ízeket, a gyömbért, a kurkumát és egyenletesen vonja be a kókusztejes-paradicsomos közeg. Erre pedig a konzerv csicseri nem annyira képes, mint a házilag főtt változat. 

Csípősen az igazi, de ha csilit kihagyjuk belőle, a gyerekek is szeretni fogják, és utólag még mindig becsípősözhető csiliszósszal. Ha épp olyan szerencsések vagyunk, hogy akad friss korianderünk otthon, alaposan szórjuk meg vele. Basmati rizzsel a legjobb.

Csicseriborsó curry

csicseriborsó curry

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • opcionális csili
  • 1 evőkanál vaj
  • 500 gramm főtt csicseriborsó
  • 4 deciliter kókusztej
  • 400 gramm paradicsom konzerv, darabolt
  • 1 kávéskanál cukor
  • ízlés szerint
  • 1 evőkanál friss reszelt gyömbér
Recept idők

Elkészítés:

A vajat egy nagy lábosban felolvasztjuk, beletesszük a felaprított hagymát, megfonnyasztjuk, majd hozzákeverjük az aprított fokhagymát és rászórjuk az összes fűszert. Néhány percig pirítjuk, majd hozzákeverjük a puhára főtt csicseriborsót. Elkeverjük, néhány percig hagyjuk, hogy beszívja magába az ízeket. Felöntjük a paradicsommal és a kókusztejjel, sózzuk, cukrozzuk, és kb. tíz percet főzzük az egészet együtt. Tálaláskor egy kevés friss citromlével csepegtetjük meg.

Fotók: Ács Bori/ Só&Bors

Ezt is szeretjük