Mitől lesz cukorfüggő a gyerek?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sugar high, mondja az angol, magyarul talán cukorsokknak hívják azt a jelenséget, ami minden gyerekzsúr tetőpontja. Pontosan a torta elfogyasztása után tíz perccel kezdődik, és felnőttek számára az elviselhetetlenség határait súrolja.

Minden gyerek egyszerre kezd visítva fel-alá rohangálni, ágyon ugrálni, tombolni, ami így szemlélve néha szinte félelmetes jelenség. Pedig egyszerűen csak annyi történik, hogy beüt a cukor, csak a kicsi emberekben ez valóságos drogmámor jelleggel nyilvánul meg. Ilyenkor fordul meg az egyszeri anya fejében, hogy talán tényleg óvatosabban kéne bánni a cukros dolgokkal, legalább addig, amíg ennyire kicsik. Egész egyszerűen azért, mert rájuk ezerszer erősebb hatással van, tehát ugyanennyivel könnyebben válhatnak a függőjévé is. 

És ekkor érdemes átnézni azokat a termékeket, amiket nap, mint nap adunk nekik, nem gondolva, hogy tele vannak cukorral, sőt, talán titkon abban is reménykedve, hogy egészséges megoldásokat találunk a számukra. Ezek vagy olyan ételek, amikben természetes formában fordul elő sok cukor, vagy olyanok, amikhez még pluszban adnak is, holott nem igazán kéne.

A jelenleg érvényes ajánlások szerint egy gyereknek 3 éves koráig nem is nagyon szabadna hozzáadott cukros ételeket kapnia, és utána sem kellene többet, mint 3-4 teáskanállal naponta.

886745556

Tejszeletek és túró rudik

Lehet, hogy én emlékszem rosszul, de nekem úgy tűnik, mintha gyerekkorunkban savanykásabbak lettek volna a rudik, mint most, mikor iszonyú édesek. Az ember azzal nyugtatja magát, hogy dehát ez csak túró meg tej, de túl sok cukor van ezekben a cuccokban is ahhoz, hogy minden nap egyenek belőle.

Gyümölcslevek

A gyümölcslevekkel önmagában nincs baj, egy keveset mindenkinek lehet inni belőlük, de a hozzáadott cukor nélkül készülő levekben is annyira sok a természetes cukor, hogy szomjoltás céljából semmiképp sem ajánlja már egyetlen dietetikus sem. Arról nem is beszélve, hogy egy csomóhoz még adnak is, szóval itt is érdemes összetevőket böngészni.

Lekvárok

A lekvárokkal ugyanez a helyzet: egy lekvárnak akkor is minimum a fele tömény cukor, ha nincs hozzáadva, ami pedig elég ritka. Ezeket is lehet, de csak keveset.

Kakaó

Az instant kakaó tele van cukorral, ami különösen azért nem jó, mert a tej már alapból rengeteg természetes cukrot tartalmaz. Nálunk eléggé bejönnek a turmixok, amiket rengeteg gyümölccsel és kevés joghurttal készítünk, erre cseréljük a kakaót, ha nem is sikerül minden nap.

Gyümölcsjoghurt

Már korábban hosszan írtam róla, hogyan jöttünk le a bolti gyümölcsjoghurtról. Ezekbe a termékekbe is irdatlan mennyiségű cukrot tesznek teljesen feleslegesen, nem beszélve az aromákról és színezékekről. A házi verzióhoz csak gyümölcs kell és joghurt. 

Gabonapelyhek és müzlik

Nagyon édesek, nagyon tápanyagszegények és nagyon sok bennük a cukor, az én gyerekeim ráadásul körülbelül húsz perccel az elfogyasztásuk után lesznek újra iszonyú éhesek. Az utóbbi időben sikerült őket átállítani a granolára, ebben is van ugyan egy kis méz, de jóval kevesebb, mint a pelyhekben, és legalább sok rost, zabpehely és mag van mellette. 

Ezt is szeretjük