After Eight süti: összeolvad a csoki és a menta

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az embereket két táborra lehet osztani: a mentás csokoládét imádók és utálók csoportjára. Párom egészen odavan ezért az ízkombinációért, úgyhogy nagy örömmel konstatáltuk, hogy süteményben is jól működik.

A desszert egy omlós, puha tésztából és egy selymes csokoládémázból áll. A mázban a borsmentakivonat és az étcsokoládé dominál, a tésztába egy kis mentás csokoládé kerül. Ha nem szeretnénk a kedvenc csokoládénkat a süteménytésztába tenni, akkor helyettesíthetjük sima ét- vagy tejcsokoládéval, de akkor picivel több borsmentakivonat kerüljön mellé, hogy a tésztában is érvényesülni tudjon az íze. 

Bár a recept hivatalosan muffinokra vonatkozik, ha nincs kedvünk a formákba töltéssel bűvészkedni, nyugodtan el lehet készíteni a süteményt egy kisebb méretű tepsiben is. A csokoládémázhoz a csokit és a vajat vízgőz fölött olvasszuk meg, különben könnyedén kicsapódik a kakaóvaj. 

Ehhez a süteményhez különösen jól passzol egy csésze kávé, a menta és a csokoládé ízét is kiegészíti a kicsit kesernyés aroma. Ha szeretnétek lenyűgözni a vendégeiteket, akkor ez a muffin-kávé páros a legjobb választás.

Mentás-csokoládés muffin

mentáscsokis-muffin

Hozzávalók 18 adaghoz

  • 300 gramm liszt
  • 300 gramm cukor
  • 75 gramm kakaópor (cukrozatlan)
  • 165 gramm vaj
  • 3 darab tojás
  • 200 milliliter tej
  • 15 dekagramm mentás csokoládé
  • 1 teáskanál borsmentakivonat
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.25 teáskanál

Csokoládémázhoz

  • 100 gramm étcsokoládé
  • 125 gramm vaj
  • 1 teáskanál borsmentakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki muffinpapírral 18 darab formát vagy sütőpapírral egy kisebb méretű tepsit.

A lisztet, kakaót, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük össze egy tálban.

A vajat és a cukrot haberővel keverjük krémesre. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, keverjük, míg homogén nem lesz. Részletekben adjuk hozzá a lisztes keveréket, közben öntsük hozzá a tejet és a borsmentakivonatot. A mentás csokoládét törjük apró darabokra, majd keverjük bele a süteménytésztába.

A tésztát a formák kétharmadáig kanalazzuk. 15-20 percig süssük őket, ha elkészültek, rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a csokoládét és a vajat vízfürdő felett olvasszuk meg. Ha folyékony, keverjük bele a borsmentakivonatot is. Locsoljuk meg vele a muffinok tetejét, készen is vagyunk.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük