A tökéletes fahéjas csiga a nagymama receptje alapján

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fahéjas csiga sokak kedvence, mégis kevesen mernek nekiállni - pedig egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogyan azt gondolják. Egy egyszerű kelt tészta és fahéjas cukor kell csak hozzá, úgyhogy bátran készítsék el a kételkedők ezt a receptet.

Nagymamám fahéjas csigája egyszerűen tökéletes: a külseje ropogós, a belseje omlós és telis-tele van töltelékkel. Fél kiló tésztára egy egész csomag fahéj kerül, úgyhogy ebből a receptből tényleg semmi sincs kispórolva. 

A tésztára kell a legtöbb időt és figyelmet szánni, ugyanis kétszer kell keleszteni: a bedagasztás és a csigák megformázása után. Ráadásul még a sütőben is nőni fognak, úgyhogy mindenképpen hagyjunk köztük helyet a tepsiben. 

A receptből jó nagy adag fahéjas csiga jön ki, nálunk mindig elfogy ennyi, de könnyedén lehet felezni a mennyiségeket. A bedagasztott tésztát fél óráig kell pihentetni, a megformázott csigákat pedig negyed óráig - bár kicsit időigényes recept, megéri a ráfordított perceket.

A kinyújtott tésztát azért kell megkenni olvasztott vajjal, mielőtt megszórjuk a fahéjas cukorral, hogy a feltekerés közben ne szóródjon ki belőle a töltelék. Természetesen kakaóval is ugyanolyan jól működik a recept, úgyhogy ha bevállaljátok ezt a hatalmas adagot, akkor érdemes az egyik felét fahéjasra, a másikat pedig kakaósra készíteni. 

Fahéjas csiga

fahéjascsigarecept

Hozzávalók 40 adaghoz

  • 1 kilogramm liszt
  • 6 evőkanál étolaj
  • 0.5 liter tej
  • 7 dekagramm élesztő (friss)
  • 2 darab tojás
  • 1 csipet
  • ízlés szerint cukor
  • 2 csomag fahéj
  • 10 dekagramm vaj
  • ízlés szerint cukor
Recept idők

Elkészítés:

Langyosítsuk meg a tejet, majd merjünk ki belőle körülbelül 1 decilitert, ebbe tegyünk bele 1 teáskanál cukrot, keverjük jól el benne, majd morzsoljuk bele az élesztőt.

A lisztet keverjük össze a csipet sóval, majd csináljunk a liszt közepére egy lyukat, ide üssük a tojásokat, öntsük az olajat és a maradék langyos tejet. Mehet bele a felfuttatott élesztős tej is, dagasszuk a tésztát szép, homogén masszává.

Ha készen van a puha tészta, takarjuk le konyharuhával, kb. fél óra alatt a duplájára kell nőnie.

A megkelt tésztánkat szedjük két részre, formázzunk belőlük két cipót. A gyúródeszkát lisztezzük meg.

Készítsük el a tölteléket: a 2 csomag fahéjat keverjük ki annyi cukorral, hogy egy édes, de ne túlcukrozott tölteléket kapjunk.

Az egyik cipót nyújtsuk ki a lisztezett deszkán fél centi vastagra. Kenjük meg olvasztott vajjal, hogy a töltelék ráragadjon. Szórjuk rá a fahéjas cukor felét. Csavarjuk fel jó szorosan a tésztát, majd vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. Járjunk el így a másik cipóval is.

A szeleteket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Takarjuk le őket, hogy így is keljenek 10-15 percet.

250 fokon, kb. 10-15 percig süssük őket, amíg aranybarnák nem lesznek.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors

Ezt is szeretjük