Mi is az a glutén pontosan? Kevesen tudják, és a tévhit sok

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Manapság sok olyan ember is gluténmentes diétát tart, akinek nem lenne rá szüksége - ők abban a reményben kezdenek neki ennek, hogy majd fogyni fognak tőle és egészségesek lesznek, pedig ha nem figyelnek oda, éppen az ellenkezője lesz igaz. 

De mi is az a glutén? A glutén a kalászos gabonákban található fehérje, ami a búzában, a rozsban és az árpában is megtalálható. Nem teljes értékű fehérje, mivel nem tartalmazza az összes, az élethez szükséges esszenciális aminosavat. A sikér, akármilyen meglepő, ugyanazt jelenti, mint a glutén, vagyis a búzafélék egyik fehérjéje. 

A sikér vagy glutén egy, a vizet megkötő, rugalmas anyag, ennek a fehérjének köszönhető, hogy a búzalisztből készült tészta gyúrható és nyújtható lesz. A kelesztésnél keletkező széndioxid feszítő hatásával szemben ellenállóvá teszi a tésztát. 

A glutén két fehérjének a keveréke, 75%-ban gliadint, 25%-ban glutenint tartalmaz. A glutén gliadin tartalma felelős a gluténérzékenység kialakulásáért. Az emberi szervezet betolakodóként azonosítja ezt a fehérjét, ami ellen azonnal fellép az immunrendszer. Ez az indokolatlan immunválasz hosszú távon a vékonybél súlyos károsodásához vezethet. Ráadásul a betegség megakadályozza a tápanyagok felszívódását is, ami hiányállapotot idéz elő.

glutenmentesdieta

Tünetek

A gluténérzékenység tünetei a következők:

  • elhúzódó hasmenés, székrekedés
  • hasi fájdalom, puffadás
  • indokolatlan fogyás
  • vérszegénység
  • krónikus fáradtság
  • meddőség

Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, akkor se álljunk neki önkényes diétának. A gluténérzékenységet minden esetben ki kell vizsgálni, ugyanis ha orvosi diagnózis előtt állunk neki a gluténmentes étrendnek, a vizsgálat hamis eredményt mutathat.

Tévhitek a gluténmentes diétával kapcsolatban

Sokan azért vezetik be a gluténmentes étrendet az életükbe, mert ettől várják a súlycsökkenést - a kettőnek azonban semmi köze egymáshoz. Mark DeMeo, a Chicagoi Egyetem orvosi karának munkatársa szerint azért gondolhatják azt sokan, hogy súlyvesztéssel jár a diéta, mert korlátozott a megengedett ételek száma, és a kis választék következtében nem fenyegeti őket a túlevés - azonban ennek a gluténhoz semmi köze nincs. 

A gluténmentes nem jelent egyet az alacsony kalória- és zsírtartalommal. Sőt, az ilyen termékekhez gyakrabban több zsírt és cukrot adnak, hogy elérjék a megfelelő állagot. A kukorica- vagy rizslisztből készült tészta ugyanolyan inzulinválaszt vált ki, mint a hagyományos, hogy csak a legegyszerűbbet említsük.

A másik tévhit, hogy ami gluténmentes, az egészséges, pedig a glutént tartalmazó ételek kizárásával nagyon sok tápanyagot és vitamint kell mellőznie a szervezetünknek.

glutenmentesdieta2

Hogyan étkezzen akkor az, aki gluténérzékeny?

A gluténmentes diéta során nagyon sok mindenre oda kell figyelni: nem csak bizonyos kenyér- és tésztaféléket kell száműzni az étrendből, hanem a levesporokat, szószokat, felvágottakat is, ugyanis állag és élvezeti érték javító hatása miatt a glutén ezekben az élelmiszerekben is előfordulhat.

Nagyon fontos az étrend gondos megtervezése, a glutént ne pótoljuk, hanem cseréljük le: késztermékek helyett zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat és tejtermékeket kell fogyasztani, így válhat egészségessé a diéta, és így a hízással sem kell számolni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük