Fura, de működik: csirkepaprikás krumplival főzve

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a csirkepaprikás hosszú lével, sok krumplival és vöröshagymával készül. Bár - jó magyarhoz híven - a pörköltet is imádom, azt szeretem ebben az ételben, hogy a hosszú lének köszönhetően egy lazább, könnyedebb fogás.

Krumpli és csirke - ez a kombináció a kedvencem, mindenben jól működik ez a páros. Szerintem a burgonya szuperül illik a paprikás ételekhez, úgyhogy előszeretettel használom pörköltekben és levesekben is.

Ennek az ételnek az a nagy előnye, hogy könnyed, nem túlzóan paprikás, úgyhogy nem üli meg a gyomrot. Én annyira szeretem a levét, hogy képes vagyok hús és krumpli nélkül, csak tésztával enni, szóval nem szoktam fukarkodni a vízmennyiséggel. Általában annyi vizet öntök a csirkerészekre, amennyi bőven ellepi azokat, még egy kicsivel többet is. 

A vöröshagyma mellől nem maradhat el a paprika és a paradicsom - kis mennyiségben is érződik az ízük, frissé és könnyeddé varázsolják a levet. A krumpli eredetileg csak kiegészítőként került a paprikásba, de miután az egész család azokra vadászott, már jóval többet teszek bele.

Én addig szeretem főzni a húst, amíg szinte leolvad a csontról, de a csirkében pont az a jó, hogy gyorsan készül, úgyhogy kevesebb idő is elég neki. Kihagyhatatlan lépés, hogy a paprikásba csípős is kerüljön, ezért egy rész csípős pirospaprikát teszek az édes mellé, de chilipehellyel vagy darált erős paprikával utólag is tudunk ízesíteni. 

Csirkepaprikás krumplival

csirkepaprecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 8 darab csirkerészek (comb, mell, szárny)
  • 2 darab vöröshagyma
  • 4 darab krumpli
  • 1 evőkanál pirospaprika (édes)
  • 1 kávéskanál pirospaprika (csípős)
  • 1 darab tv-paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 1.5 liter víz
  • ízlés szerint só, bors
  • 500 gramm fusilli
Recept idők

Elkészítés:

Aprítsuk össze a hagymákat. Egy kevés olajon vagy zsíron dinszteljük meg. Dobjuk hozzá az összevágott paprikát és paradicsomot is.

Ha már üveges a hagyma és megfonnyadtak a zöldségek, vegyük le a lángot a lehető legkisebbre, majd keverjük hozzá a pirospaprikákat. Öntsünk hozzá fél deciliter vizet, folyamatosan kevergetve olvasszuk meg a paprikát.

A csirkerészeket tisztítsuk meg, ha megolvadt a paprika, mehetnek bele a lábasba. Keverjük jól össze a húst a paprikás-hagymás alappal, sózzuk, borsozzuk.

Öntsük fel a csirkerészeket annyi vízzel, amennyi bőven ellepi őket, az a jó, ha sok leve lesz. Fedjük le a paprikást, alacsony lángon főzzük.

Kb. 30-40 perc után, amikor a csirke már majdnem készen van, adjuk hozzá a negyedekbe szelt krumplikat. Sózzuk, borsozzuk a levet, ha még szükséges.

Tegyünk fel vizet a tésztának, mire kifő a tészta, elkészül az étel is.

Ha a krumpli megpuhult és a husi is készen van, lekapcsolhatjuk a gázt, készen vagyunk. Fusillivel, melegen tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Ezt is szeretjük