A legjobb pesti delikát üzletek - Az ázsiai, az indiai és az olasz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyre több olyan ételt főzünk, amihez olyan hozzávalókra van szükség, amiket nem kapni akármelyik boltban - de ez nem kényelmetlenség, inkább élvezet.

A tervezés, a zarándoklatok a delikátokba, az alapanyag-vadászat, ez mind-mind a szertartás fontos része.

A Rákóczi téri Ázsiai bolt

A piac melletti ázsiai boltban mindent, de tényleg mindent megtalálni, amire egy kínai, japán vagy thai, esetleg koreai ételhez szükség lehet. Óriási a fűszer-, fűszerpaszta- és rizsválaszték, szárított gombák, algák, szószok minden mennyiségben és kiszerelésben kaphatóak.

Bár az eladók nem tűnnek túl nyitottnak, ha az ember megközelíti őket és kérdezősködik, mindenben segítenek. Mert megtalálni nem mindig könnyű, amit keresünk, különösen első alkalommal.

Szuper a hátsó hűtős részleg, ahol mindig van friss lime, pak choi, koriander, ramen tészták és sokféle tofu. Alig tudtam nagyobb beruházások nélkül elhagyni az edény-és konyhafelszereléses termet, ahol leveses tálak, bambuszgőzölők, rizsfőzők és egyéb csodák találhatók. Fizetni csak készpénzzel lehet, és a pénztárnál nagyon nehéz megállni, hogy be ne ruházzunk egy integető cicába is. A bolt nagy előnye, hogy hétvégén is nyitva vannak.

azsiaibolt

Gastronomia da Nandin

Ősi olaszmániás családból származom, ahol a tészták, pesztók és olasz sajtok a boldogság netovábbját jelentik. Bár az olasz termékeket mindenki szereti, igazi gorgonzolát, pecorinót, valódi sonkákat még mindig nem lehet kapni az átlagos boltokban. A Liget melletti Damjanich utcában található olasz boltban viszont igen, még valódi bivaly mozzarellát és olasz vajat is tartanak. Amikor pizzát sütünk, innen vesszük hozzá a lisztet és a feltéteket is, de friss tojásos tésztákat, tortelliniket is találunk itt. Karácsonykor persze panettonékat is be lehet szerezni, ami mellé sok finom olasz boruk van, nyáron pedig fagylaltot is árulnak. Külön kedvencünk a keksz-szekció, mert sajnos még ebben a műfajban is verhetetlenek az olaszok, szóval ott is rendesen el lehet veszni.

Szép Kis India

A Wesselényi utcában található boltocska első látásra éppen olyan, mint a többi indiai bolt, ahol kendőket, füstölőket és szobrocskákat lehet beszerezni, ezért kell rögtön élesen jobbra fordulni és lemenni a lépcsőn, majd rácsodálkozni a végtelen hosszú sorokban álló indiai élelmiszerre.

szep kis india

Annyira sokféle fűszer és tea van itt, hogy órákig lehet böngészgetni: van fekete és vörös lencse a legjobb dahl-okhoz (egytálételekhez), ghí (tisztított vaj) óriási tartályokban, csatnik és fűszerpaszták, szószok és szószalapok, de még indiai tisztálkodószerekre is akadhat az, aki ilyesmit keres. Félkész árukban is egész jó, még csomagolt lepénykenyereket is lehet kapni, a műfajában kiemelkedő minőségben. Bizonyos dolgokban elég drága, de nagyobb kiszerelésű fűszereket itt érdemes venni.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük