Melyik mézfajta mire jó? Gyomorpanaszra és torokfájásra is más a jó

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A méz a mindennapi táplálkozásunk részévé vált.  Már nem nézünk furcsán, ha megkérdezik, hogy mézzel vagy cukorral isszuk-e a kávénkat. Amellett, hogy finom, nem túlzás azt állítani, hogy a méz csodaszer.

A méz ásványi anyagokban, antioxidánsokban, vitaminokban, valamint aminosavakban és enzimekben is gazdag. Tartalmaz minden olyan anyagot, amely a sejtek táplálásához szükséges, emellett természetes immunerősítő, baktériumölő és gyulladásgátló.

Gyerekkoromban nem szerettem a mézet. A betegség és a mézes tea jutott róla eszembe, amit csak torokfájáskor ittam. Na meg köhögésre kaptam mindig egy kanál mézet, amit egyben kellett lenyelnem. Mézes kenyeret az iskolában ettem, de valahogy az sem tartozott a kedvenceim közé. Több évnek kellett eltelnie, míg rájöttem, hogy a méz igenis finom, és nemcsak teába, hanem sütéshez, főzéshez vagy müzlibe és kávéba is isteni. Elég csak a melange-ra gondolni, amely nem más, mint habos tejeskávé egy ujjnyi mézzel az alján. Évekig nagy kedvencem volt. 

muzli es mez 1

A méz fajtája attól függ, hogy a kaptárban lakó méhek hányféle virágról gyűjtik össze a virágport. Ha egyféléről, akkor fajtamézről, ha többféléről, akkor vegyes virágmézről beszélünk. 

Arra kell csak ügyelni, hogy - mint mindenből - a mézből is létezik hamisítvány. Érdemes megbízható méhésztől vagy piacról vásárolni, ha szupermarketekből szerzed be, akkor csak ismert márkát válassz. A méz nem cukorszirup, ha gyanúsan olcsón kínálják, ne vedd meg. 

A méz tulajdonságai

Fontos tudni, hogy bár a méz energia- és szénhidráttartalma is kevesebb, mint a cukoré, döntő többségében egyszerű, illetve kettős cukrokat tartalmaz, ezért a vércukorszintet viszonylag gyorsan megemeli. Ez az információ főleg a cukorbetegeknek vagy a diétázóknak fontos. Azonban sportolás előtt egy mézes kenyér elfogyasztása jelentős és hosszabb ideig tartó energiához juttat. Főzésnél vagy sütésnél érdemes tudni, hogy a 40 fok feletti hőmérséklet minden vitamint és gyógyhatást kiöl belőle, csak az édesítő szerepe marad meg. Bár a kristályosodás nem jelenti a méz állagának romlását, ha mégis zavar, akkor tegyük meleg helyre, például radiátorra, vagy állítsuk vízbe és várjuk meg, amíg magától folyékony halmazállapotú lesz. 

Mire jó még a méz?

A mézzel nem csak az ételeket ízesítheted, hanem a szépségápolásban is sokoldalúan felhasználható, például szuper bőrradírokat vagy pakolásokat készíthetsz belőle. 

mez1 1

Mézfajták

Vegyes virágméz

Talán a legismertebb mézfajta, különféle virágok nektárjából készítik. Színe változatos, a sötétebbtől a világosabbig terjed. Immunerősítésre és légúti megbetegedések esetén is hatásos, de főzéshez és sütéshez is kiváló. 

Akácméz 

Világos színű, akácvirág-illatú méz. Felső légúti betegségekre, immunerősítésre, valamint méregtelenítésre is kiváló. Sütéshez, főzéshez, müzlibe, sőt, a reggeli kávédba is jó választás. 

Repceméz 

Ezt a gyorsan kristályosodó, világos színű mézet elsősorban gyomorpanaszokra, gyomorsav-túltengésre, valamint refluxra ajánlják. Általában sütéshez használják, önmagában ritkán fogyasztják. 

Gesztenyeméz

A színe a világostól az egészen sötétbarnáig is terjedhet. Az egyik legkülönlegesebb mézfajta, kiváló vérszegénység, legyengültség és étvágytalanság esetén. Ilyenkor, tél végén, különösen ajánlott a fogyasztása. Sütéshez, főzéshez kesernyés íze miatt nem ajánljuk. 

Hársméz

Picit sötétebb, jellegzetes illatú méz. Főleg felső légúti megbetegedéseknél, köhögés, valamint láz esetén használják. Teát remekül lehet vele ízesíteni, de kesernyés íze miatt sütéshez-főzéshez ne ezt válaszd. 

mez 1

Napraforgóméz

Világos színű, gyorsan kristályosodó mézfajta. Az ételeket nagyon szépen megszínezi, így sütéshez-főzéshez is kiváló. A kristályok remekül "lepucolják" a torkot, így torokgyulladás esetén szuper kiegészítő gyógymód. A napraforgóméz nagyon savas, úgyhogy savtúltengésben szenvedők ne fogyasszák. 

Levendulaméz

Főleg Franciaországban ismert mézfajta, de Magyarországon is használják. Nyílt sebre kenve gyorsítja a gyógyulási folyamatot, de álmatlanság ellen is használják. Kenyérre kenve is kiváló, de a müzlidet is ízesítheted vele. 

Selyemfűméz

Ez a fajta jellegzetes illatú, magas gyümölcs - viszont alacsony virágportartalmú méz. Külsőleg égési sebekre kiváló gyógyír. A legfinomabb önmagában fogyasztva. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük