Gluténmentes reggeli kása fahéjas meggypürével - Nem zabpehelyből van!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem tudom, ki hogy van vele, de így tél végén én már gondolni sem bírok a jó kis melegítő, reggeli zabkásámra. A zabpelyhes üveg láttán elszáll minden kreativitásom, és csak a feszítő érzés marad bennem, hogy bizony hűvös van még mindig, úgyhogy meleg reggelivel kellene indítani a napot.

Nem éppen a reggeli az első, ami beugrik a kukoricadaráról, pedig egy igazán tartalmas, jól variálható alapanyag. Édesen és sósan is elkészíthető, gluténmentes étrendet folytatók számára is remek választás. Akinek fontos a gluténmentesség, a kukoricadara vásárlásakor ügyeljen rá, hogy keresztszennyeződésektől mentes terméket válasszon.

A kásafőzés nem bonyolult dolog, de legyünk óvatosak, ugyanis a kukoricadara hamar besűrűsödik. Típusfüggő a dolog, de néha elképesztően gyorsan bekövetkezik. Ilyenkor a kása puffogni kezd, és ha nem vagyunk elég szemfülesek, beteríti a konyhát, megégeti a kezünket, vagy egyszerűen csak jól odaég. A lényeg, hogy még véletlenül se hagyjuk magára a kását. Kevergessük, pótoljuk a folyadékot, tartsunk ki legalább 10 percig, így garantáltan átfő majd a dara.

A kása csodaszép színéért felelős sáfrány a világ legdrágább fűszere. Ennek egyik oka az, hogy gyűjtése csak kézzel végezhető. Másrészt rengeteg - csaknem 160.000 - virágot kell feldolgozni 1 kg fűszerhez. Azonban - szerencsére - a sáfrányból egy csipet is elegendő. Sőt, nem is szabad belőle túl sokat fogyasztani egyszerre, mert hányingert és heves szívdobogást okozhat. Ha azonban mértékkel használjuk, igazi csodaszer. Pozitívan hat az emésztésre, enyhíti a puffadást, a gyomorégést, fájdalomcsillapító és stresszoldó hatású. Kistestvére, a sáfrányos szeklice is remek fűszer: ugyanolyan szép színt ad, mint a sáfrány, de aromája sajnos nincs.

Sáfrányos kukoricakása aszalt meggypürével

IMG 1625.gif

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 10 dekagramm kukoricadara
  • 2.5 deciliter növényi tej - mandulatej vagy kókusztej
  • 2.5 deciliter víz
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csipet sáfrány vagy sáfrányos szeklice
  • 15 dekagramm aszalt meggy
  • 1.5 deciliter víz
  • 1 csipet fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Az aszalt meggyet tegyük fel főni a vízzel és fahéjjal. Közepes lángon főzzük legalább 10 percig, míg a gyümölcsök kissé megdagadnak.

Közben tegyük a vizet és a növényi tejet egy lábosba egy csipet sóval, kezdjük el lassan melegíteni. Mikor már gőzöl, de még nem forr a keverék, folyamatos keverés mellett lassan, vékony sugárban szórjuk bele a darát. Főzzük alacsony lángon a kását legalább 10 percig, közben keverjük, keverjük, keverjük, ha szükséges pótoljuk a vizet.  Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és keverjünk hozzá egy kanál vajat majd pedig a sáfrányt vagy szeklicét.

Az idő közben megfőtt aszalt gyümölcsöt turmixoljuk le alaposan. Ezzel tálaljuk a kását. Mehet még rá egy kis pirított kesudió vagy török mogyoró.

Fotók: Pataki-Szabó Fruzsi/Só&Bors

Ezt is szeretjük