Csicseriborsóból habcsók? Tojáspótlás kreatívan

P. Szabó Fruzsi 2019. március 10.

Alaptáplálékuk a tojás, pedig a leggyakrabban allergizáló ételek egyike. Egyértelmű, hogy az érintetteknek a kellemetlen tünetek elkerülése érdekében részben vagy teljes mértékben ki kell iktatniuk az étrendjükből ezt az élelmiszert.

Allergia híján is bőven akadnak olyanok, akik nem fogyasztanak tojást. A lakto-vegetáriánusok és a vegánok például biztosan nem. Mit használnak ők, mivel helyettesítik a tojást az ételekben?

gettyimages-514560402.gif

Természetes megoldások

A tojáshelyettesítőkre és tojáspótló porokra, melyek víz hozzáadásával érik el a kívánt hatást, most nem térnék ki. Ezek nyilván jól alkalmazható készítmények. Én azonban nem kedvelem az efféle mű, előállított dolgokat. A konyhában biztosan nem.

Nagyra értékelem viszont a kreatív megoldásokat. Mikor egy-egy élelmiszer, a hagyományos felhasználási módon túl, új értelmet nyer, mert kiderül hogy remek kötőanyag vagy például sűrű krémes állaga lesz tőle az ételnek. A kedvencem az, amikor valami egészen fura, oda nem illő hozzávaló tesz csodát úgy, hogy az elkészült étel ízén egyáltalán nem érezni semmi zavarót. Jöjjön most egy gyűjtés a tojást leleményesen mímelő alapanyagokról.

Trükkös tojáspótlók 

Ennek a csapatnak a nagy örege minden kétséget kizáróan a tofu. Készíthetünk belőle majonézt vagy ha úgy tetszik veganézt, amiből aztán - hogy a tojás vonalon maradjunk - egész tofudarabokkal mesés vega tojássaláta, összemorzsolt tofuval pedig tojáskrém kreálható. Vagy ott van például az én nagy kedvencem, a vegán rántotta. Ehhez le kell reszelni a tofut, amit aztán ízlés szerint zöldségekkel egészíthetünk ki, gombával és aszalt paradicsommal például isteni. De mivel az ördög a részletekben rejlik, a tofus tojásos ételek esetén, a vizuális hatás fokozása érdekében, érdemes bevetni sárgás színt adó fűszereket, például kurkumát vagy curryt. Az illatfelelős pedig ez esetben nem más, mint a fekete himalája só, ami kénes illatával tökéletes tojásélményt biztosít. Ezzel azonban még korántsem aknáztuk ki a vegán tojásételek készítésének lehetőségeit. Van egy másik növényi alapanyag, amiből például kiváló omlett kreálható.

gettyimages-168621031.gif

A csicseri

Bizony, a csicseriborsó nemcsak a jól ismert közel-keleti étel a hummusz alapja, hanem lisztté őrölve az egyik legjobb tojáshelyettesítő is. A csicseriborsólisztet vízzel keverjük, a már ismert módon ízesítjük, a serpenyőben omlett módra elkészítjük. Ez még mind semmi, a csicseriborsó főzővizéből vagy a konzervben lévő léből ugyanis a tojásfehérjét tökéletesen helyettesítő hab verhető, melyből aztán csinálhatunk vegán habcsókot vagy akár madártejet is. A felverhető csicserilé neve egyébként aquafaba, az aqua vizet, a faba pedig babot jelent. Kétségkívül ez ma a legmenőbb természetes tojásfehérje-helyettesítő. De a minap rábukkantam egy másik alapanyagra, melyből szintén csodás fehérjehab állítható elő.

gettyimages-1084501938.gif

A magok királynője, a lenmag

De mielőtt az izgalmas lenhab receptet megosztanám, méltassuk egy kicsit a lenmag más erényeit is. A lenmag remek sűrítő anyag, mivel rengeteg vizet képes felszívni. A tojást is kiválóan helyettesíthetjük vele tésztákban. Ez esetben egy evőkanál őrölt lenmaghoz adjunk 3 evőkanál vizet, hagyjuk állni, és amint besűrűsödött, használható is. De a lenmag élettani hatásai sem elhanyagolhatóak. Kiváló B12- vitamin-forrás, valamint tisztító és méregtelenítő hatású mag. Na de jöjjön a lenhab. Véleményem szerint a lenmagból készített hab még az aquafabanál is nagyszerűbb találmány. Nagyobb mennyiségben, olcsóbban állítható elő, és még a maradék felhasználásával sem kell törődni. Szóval, egy bögre lenmagot kilencszeres mennyiségű vízben kell feltenni főni. Ezt az arányt (1:9) mindenképpen tartani kell. A főzési idő kb. 45 perc. A vége felé érdemes odafigyelni rá, nehogy leégjen. Egy nyálkás, friss tojásfehérjére emlékeztető anyagot kell kapnunk. A magokat szűrjük le. Fontos, hogy az így keletkezett lenfehérjének szánt edény makulátlanul tiszta legyen. Amikor a nyálka már teljesen kihűlt, a tojásfehérjéhez hasonlóan verhetjük habbá egy elektromos habverővel.

gettyimages-172173662.gif

Az egzotikus

A őrölt lenmaghoz hasonlóan működik a közép-amerikai származású chia mag vagy más néven azték zsálya is. Folyadékba keverve besűrűsíti azt. Ideális tojás helyettesítésére, például palacsintatésztában vagy akár egy villámgyors puding is készíthető vele. A chia maggal azonban érdemes vigyázni, mert ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk, az akár emésztési problémákat is okozhat.

gettyimages-886500980.gif

Gyümölcsöző megoldások

A tojás helyettesítésére alkalmas gyümölcsök, a banán és az alma, közös sajátossága, hogy a többi, már említett alapanyaggal ellentétben az elkészült étel ízére is hatással vannak. De mivel általában vega sütik kötőanyagaként vagy tortakrémekben kerülnek felhasználásra, ezért az édes, gyümölcsös aromájuk csak fokozza az élvezeteket. A banánt elegendő villával összetörni vagy pürésíteni, és már mehet is a sütibe. Egy tojást fél banánnal helyettesíthetünk. Az alma szósz vagy püré formában használható tojás helyett. Ez esetben két kanál almaszószt kell számolni tojásonként.

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr4714633140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.