Édesre sült fokhagyma és krémes bab - Elképesztően finom mártogatós

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amikor először megtörtént velem, hogy egy recept hatására becsomagoltam és megsütöttem egy teljes fej fokhagymát, hogy aztán hozzáadjam az ételhez, teljesen meg voltam rémülve. Hogy lehet megenni egy egész fej fokhagymát?

Úgy, hogy a sült, különösképpen a fóliában sült fokhagyma teljes átalakuláson megy keresztül. Elveszíti csípős, erős, maró jellegét, és teljesen más, mély, édes, de nem ingerlő íze lesz. Az állaga is átalakul, a héjon belül teljesen puha krémmé változik, amit ki lehet nyomkodni a megmaradt gerezdek hüvelyeiből. 

Mindez főtt babbal kerül egy krémbe, és bár a sült fokhagyma az erősebb karakter, ő viszi el a műsort, a bab adja az alapot, a krémes, finom állagot. Ellensúlyozásul citrom és az ételhez nagyon jól passzoló rozmaring kerül még bele.

Én sokkal jobban szeretem megfőzni a babot, de simán el lehet készíteni konzervből is, úgy valamivel egyszerűbb - bár a fokhagyma sütésére így is, úgy is rá kell szánni az időt, azalatt pedig pont meg tud főni a bab is. 

Sült fokhagymás, babos mártogatós

sült-fokhagyma-bab

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 fej fokhagyma
  • 500 gramm főtt bab
  • 1 darab citrom
  • ízlés szerint rozmaring
  • ízlés szerint
  • 3 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymának csak a zörgős, száraz héját sodorjuk le, a vastagot rajta hagyjuk. Alufóliára tesszük, rálöttyintünk egy kis olajat, alaposan becsomagoljuk, és betesszük a 200 fokosra előmelegített sütőbe kb. 40 percre, míg egészen puha nem lesz.

A babot sós vízben puhára főzzük, vagy lecsepegtetett konzervet használunk. Aprítógépbe tesszük a babot, a sült fokhagyma kinyomkodott belsejét, az olívaolajat, sózzuk, belefacsarjuk a citromlevet és beleszórjuk az apróra vágott rozmaringot is. Egészen krémesre, simára turmixoljuk.

Hidegen, pitával, illetve uborka-répa- vagy paprikacsíkokkal tálaljuk.

Fotók: Ács Bori /Só&Bors

Ezt is szeretjük