Nagymamám klasszikus kígyórétese – A habos vajtól lesz puha és omlós

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fahéjas csigához és a szalagos fánkhoz hasonlóan, a kígyórétes sem nagy ördöngösség, ha van hozzá egy jól bevált, hagyományos receptünk. Nagymamámé éppen ilyen.

Az a legendás, régi szakácskönyv - minden egyes lapja valódi csodát rejt. Bár nagymamám már tudja fejből a recepteket, néha-néha még ő is belekukkant, hogy biztosan jól emlékszik-e a dolgokra. Így találtunk rá a rég elfeledett kígyórétesre, és miután megállapítottuk, hogy ezer éve nem ettünk, neki is álltunk megsütni. 

A recept csak a tészta elkészítését tartalmazza, a tökéletes diós, mákos, meggyes, káposztás töltelék arányait itt lehet elolvasni. A tészta összeállítása könnyen és gyorsan megy, csak a cipók kinyújtására, megtöltésére és a jellegzetes fonott minta kialakítására kell egy kis időt szánni.

Bár élesztővel készül a tészta, nem kell keleszteni - miután begyúrtuk, mehet is a formázása, elég neki annyi idő, amennyit a sütőben kel. A sok vajtól elképesztően omlós lesz a tészta, és úgy az igazi, ha a tölteléket sem spóroljuk ki belőle. 

Klasszikus kígyórétes

kígyórétesrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

Élesztőt felfuttatni

  • 2 dekagramm élesztő
  • 1 deciliter tej
  • 1 kávéskanál cukor

Tésztához

  • 25 dekagramm vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 darab tojás
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 csipet
  • 50 dekagramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

Langyosítsuk meg a tejet, tegyünk bele egy kávéskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt.

A vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást, tojássárgáját, sót, lisztet, végül a felfuttatott élesztőt.

Borítsuk ki a tésztát lisztezett deszkára, gyúrjuk össze, majd osszuk négy cipóra. A cipókat sodorjuk henger alakúra, és nyújtsunk belőlük 50 cm hosszú, 25 cm széles lapokat. A lap hosszabb oldalait kb. 8 cm szélességben vagdaljuk be.

A tészta közepét szórjuk meg zsemlemorzsával vagy búzadarával, majd helyezzük rá a tölteléket. A bevagdalt széleket hajtogassuk egymásra keresztben, kenjük meg tojással.

250 fokra előmelegített sütőben (7-es fokozat) kb. 20 perc alatt készre sülnek. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Ezt is szeretjük