Csúsztatott palacsinta vajas, habos tésztából - Így lesz tökéletes

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A palacsintát mindenki szereti, nincs olyan ember, aki ne tudna bármikor bármennyit megenni belőle. A palacsinta a hétvégi ebédek desszertje vagy egy tartalmas leves utáni második fogás. A strandon alapételnek számít, a balatoni nyarak nem múlhatnak el lekváros, túrós, kakaós vagy fahéjas palacsinta nélkül. 

A palacsinta folyékony tésztából készített, serpenyőben mindkét oldalán megsütött, ízesítése szerint édes vagy sós étel. Liszt, tojás, só és cukor, valamint szódavíz és tej felhasználásával készül a tészta, melyet serpenyőben megsütnek. A palacsintába ízlés szerinti töltelék kerül, majd feltekerik és elfogyasztják. 

Palacsintát lehet sütni reggelire, uzsonnára, vacsorára, de vendégvárónak is tökéletes. Nagyon egyszerűnek tűnik, mivel csak négy hozzávaló kell hozzá, mégis, ha nem ügyelünk az arányokra, könnyen el lehet rontani. A jó palacsintáról itt olvashatsz. 

Ez a recept mégsem a palacsintáról, hanem egy "rokonáról", a csúsztatott palacsintáról szól. Először fogalmam nem volt, hogy miért hívják így, hova kell csúsztatni, mígnem a lányom egyik kispajtásának a születésnapján meg nem kóstoltam. Egymásra halmozott palacsinták, közöttük tetszőleges töltelék, leöntve csokimázzal vagy megszórva porcukorral. Abbahagyhatatlan desszert. 

A csúsztatott palacsinta tésztája annyiban különbözik a hagyományos változattól, hogy vaj is kerül bele, valamint a tojásokat nem egyben, hanem szétválasztva, a fehérjét kemény habbá verve kell a tésztához forgatni. A palacsintáknak csak az egyik felét kell megsütni, sült felükkel lefelé egymásra rétegezni, közéjük pedig valamilyen tölteléket tenni.

Csúsztatott palacsinta

csúsztatottpalacsintarecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 20 dekagramm liszt
  • 5 deciliter tej
  • 4 darab tojás (szétválasztva)
  • 8 dekagramm porcukor
  • 12 dekagramm vaj
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A vajat a tojások sárgájával, a porcukorral és egy csipet sóval habosra keverjük. Állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet és hozzáöntjük a tejet. Simára keverjük, és körülbelül 10-15 percet pihentetjük. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába.

Kiolajozott, forró palacsintasütőbe öntjük az első adag tésztát. Úgy sütjük, mint a sima palacsintát, annyi különbséggel, hogy csak az egyik oldalát sütjük meg. A kész palacsintákat sült oldalukkal lefelé egy kivajazott jénaiba csúsztatjuk (innen kapta a nevét is). Közéjük mehet a töltelék, csokis, lekváros, diós vagy túrós is.

Amikor elérünk az utolsó palacsintához, annak is csak az egyik oldalát sütjük meg, de ezt a sült oldalával felfelé tesszük a többi tetejére.

Úgy szeleteljük, mint egy tortát. Csokiöntet vagy porcukor is mehet a tetejére.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük