Elképesztő nevű, növényi eredetű sűrítőanyagok - távol-keleti megoldások

P. Szabó Fruzsi 2019. március 17.

A jó öreg zselatin már a múlté. Nálunk is egyre népszerűbbek a különböző, többnyire távol-keleti, növényi sűrítőanyagok. 

Néhány éve még csalódottan kellett tudomásul vennünk, hogy a külföldi blogokon talált izgalmas receptekben  mindig van egy - de inkább több  - hozzávaló, ami nálunk nem kapható. Azonban ma már nem elképzelhetetlen mutatvány az egzotikus alapanyagok beszerzése. A bioboltok és a delikáteszek kínálatában minden megtalálható, amire a kalandos kedvű szakács vágyik.

Ha sűríteni kell, vagy pudingszerű valamit szeretnénk készíteni, az alábbi három sűrítőanyaggal érdemes próbálkozni. Ráadásul nem csak sűrítő feladatukat látják el, de pozitív élettani hatásuk is van.

Szágó

Kezdjük egy kevésbé ismert sűrítővel. A szágó nem más, mint pálmaliszt vagy pálmakeményítő. Hosszadalmas eljárással nyerik ki a szágópálmák feldarabolt törzséből. Könnyen emészthető és rendkívül tápláló alapanyag.

Leggyakrabban levesek sűrítésére használják, de Indiában például tésztákba keverik a szágót. Nem csak liszt formában állítják elő - a tápiókához hasonlóan szágógyöngy is készül belőle. Beszerezhető a Wesselényi utcai indiai boltban, vagy a akár a bolt webshopjában is.

gettyimages-1021537830.jpg

Agar-agar

A vegánok körében közismert növényi sűrítőanyag a zselatinhoz hasonlóan működik, úgyhogy egy az egyben kiváltható vele. Sőt, az agar-agar még jobb is, mert szilárdabb szerkezetű és nehezebben olvad meg.  Fogyókúrázók is nyugodtan használhatják, ugyanis nincs kalóriaértéke.

Gyorsítja az emésztést, gyógyítja az aranyeret, segíti a test megtisztulását. Enyhén gyulladáscsökkentő, kiváló vas- és kalciumforrás. Nálunk porformában kapható. Használat előtt be kell áztatni, majd felforralt folyadékba téve addig kevergetni, amíg felolvad. Fél liter folyadék kocsonyásításához fél teáskanál agar-agar szükséges.

gettyimages-497211528.jpg

Kuzu

A kuzu vadon termő japán nyílgyökér. Nem keverendő össze a nyílgyökérliszttel. Márcsak azért sem, mert a kuzu úgy néz ki, mint az összetört kréta. Az ázsiai konyhában általában szószok, levesek és édességek sűrítésére használják.
Tisztítja a vékony- és vastagbelet, jótékonyan hat az emésztőrendszer sérült nyálkahártyájára, valamint segítségünkre lehet reflux, gyomorfekély, gyomor- és bélbántalmak vagy akár a várandósság alatti rosszullétek esetén is.

gettyimages-803934184.jpg
Kúraszerű alkalmazása legalább 10, de akár 30 napon keresztül javasolt. Egy kanál kuzut másfél deciliter vízzel addig kell főzni, míg kocsonyás nem lesz. Az így elkészült főzetet reggelente, éhgyomorra kell meginni. A kuzu tisztító- és fogyókúrák részeként is jó szolgálatot tesz, mert kiváló méregtelenítő. A nagyobb bioboltokban például a Herbaházban  érdemes keresni.

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr9314655771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.