Juhtúrós sztrapacska szalonnapörccel - Az első számú szerelemétel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Micsoda marhaság ez! Ugyan miért lenne a juhtúrós sztrapacska szerelemétel? Merül fel a kérdés a mélyen tisztelt olvasóban, amúgy teljesen jogosan. Mi köze lehet a szerelemhez egy ételnek, ami nehéz, szalonnás, juhtúrós és még fokhagymás is.

A válasz rém egyszerű. Mondom is. Tavasszal jöttünk össze a férjemmel, és még azon a nyáron elment vidékre dolgozni két vagy három hétre - tessék, már nem is emlékszem -, ami akkor nagyon hosszú időnek tűnt. A hazaérkezése előtt egy nappal felhívtam, és megkérdeztem tőle, hogy mit főzzek, minek örülne a legjobban.

Egy percig se gondolkodott az a drága ember, rávágta, hogy juhtúrós sztrapacskát. Jó, hogy nem látta az arcomat. A leghalványabb fogalmam sem volt róla, hogy hogyan készül ez az étel. Nem fogok hazudni, már akkor nagyon bírtam a fickót, úgyhogy kedves, csicsergő hangon rávágtam, hogy milyen szerencse, hogy ezt kérte, mert ez az egyik specialitásom.

Aztán megnéztem a receptet, nem tűnt különösebben bonyolultnak a dolog. A hozzávalókat is beszereztem, a hajam is szép volt, a ruhát is kiválasztottam, amit majd felveszek. Minden kész volt, már csak főzni kellett. Csak. Főzni.

A szerelmes nő bármire képes

Azt még nem mondtam, hogy pokolian meleg volt azon a nyáron. A sztrapacskához pedig galuska kell, rengeteg krumplis galuska, amit nem olyan egyszerű ám kiszaggatni. Hogy a szalonnasütésről ne is szóljak. A negyven fokban a tűzhely mellett átértékeltem a dolgokat. Rájöttem, hogy ilyen hülyeséget az ember csak szerelemből csinál. Aztán elkészült a sztrapacska, a férfi hazajött és imádta, és én azóta is készítem neki, amikor csak kéri. Na jó, kivéve nyáron. 

Juhtúrós sztrapacska

sztrapacska2

Hozzávalók 6 adaghoz

Sztrapacskához

  • 1.5 kilogramm krumpli
  • 60 dekagramm finomliszt
  • 1 darab tojás
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 50 dekagramm mangalicaszalonna

Juhtúrós krém

  • 75 dekagramm juhtúró
  • 5 deciliter tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, majd apróra reszeljük egy kézi reszelővel. Kicsit kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a tojást és a lisztet. Alaposan keverjük, majd sózzuk, borsozzuk a tésztát. Nokedliszerű-állag elérése a cél. Ennek megfelelően adunk még hozzá lisztet, ha kell.

A szalonnát felkockázzuk, és egy méretes vas serpenyőben ropogósra sütjük. A juhtúrót és a tejfölt összekeverjük. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, fokhagymanyomóval összenyomjuk, és a juhtúrós keverékhez adjuk. Végül sózzuk, borsozzuk.

Most jön a legmacerásabb rész. A krumplis galuska kifőzése. Ehhez egy nagy lábasban sós vizet forralunk és a szívünknek kedvesebb módon, tehát nokedliszaggatóval vagy kis deszkával és egy kis késsel, szépen adagonként a forró vízbe szaggatjuk a galuskákat. Mikor a galuskák feljöttek, még néhány percig főzzük őket, majd egy szűrőkanállal szedjük ki egy tálba. A vizet pótoljuk szükség szerint, és jöhet is a következő adag.

Mikor mind elkészült, hozzákeverjük a juhtúrós, tejfölös keveréket és a szalonnakockákat - egy keveset félreteszünk.

Az egészet egy jénaiba tesszük, és megszórjuk a félretett szalonnakockákkal. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig vagy addig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje.
 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük