Szuperolcsó házi zabtej: finom és percek alatt elkészül

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A növény tejnek nevezett italok egyre népszerűbbek, sokan laktózérzékenyek, de vannak, akik egyszerűen nem akarnak állati eredetű tejet fogyasztani. Nagy részük otthon is elkészíthető, ezek közül pedig a legegyszerűbb a zabtej.

Ehhez a növényi tejhez csak zabpehelyre és vízre van szükségünk. Azért, hogy kicsit ízesebb legyen, kerül még bele vaníliakivonat és méz is, de utóbbit helyettesíthetjük pár szem datolyával is, de el is hagyható.

A zabtej tápláló, egészséges reggeli, tehetünk bele müzlit és gyümölcsöket is, használható kávéhoz, vagy akár magában is iható. Szuper szénhidrátforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, sokkal több benne a rost, mint a többi növényi tejben.

A házilag készített ital nemcsak azért jó, mert az van benne, amiről tudunk, hanem mivel nem kell hosszan eltartani, nincs pasztörizálva, így megőrzi értékes tápanyagait.

A zabtej sűrűségét és édességét az ízlésünknek megfelelően állítsuk be, tegyünk hozzá több vizet, ha hígabbra, kevesebbet, ha sűrűbbre szeretnénk. Édesíteni mézzel, datolyával és juharsziruppal is lehet, de csokis zabtejet is készíthetünk, ha belekeverünk egy kis kakaóport. Elkészítés után hűtőben egy hétig is eláll. 

Zabtej házilag

zab2

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 1 bögre zabpehely
  • 2.5 bögre víz
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

Tegyünk mindent egy turmixgépbe. Alacsony fokozaton kezdjük el összeturmixolni az alapanyagokat, majd állítsuk magasabb fokozatra, körülbelül 1 percig turmixoljuk. Ha méz helyett datolyát használunk, ehhez a mennyiséghez elég két szem. Ilyenkor turmixoljuk egy kicsit tovább. Apró lyukú szitán szűrjük át a tejet, majd öntsük egy befőttes üvegbe. Hűtőben tároljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Ezt is szeretjük