Puha, omlós medvehagymás pogácsa - Milyen sütési móddal a legfinomabb?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alapvetően nem vagyok egy nagy hagymaimádó, a medvehagymát viszont nagyon szeretem, ráadásul a tavasz első hírnöke. Sok mindenbe tehető, akár pogácsába is.

Talán csak a viszonylag erős szaga, ami zavaró lehet, de aznap vagy nem randizom, vagy a partneremet is megetetem egy kis medvehagymás finomsággal. A medvehagymaszezon elég rövid, úgyhogy sietni kell, ha ebből szeretnénk finomakat készíteni. Ha mégis maradna, apróra vágva eltehetjük a fagyasztóba, de olajba téve is sokáig eláll. 

Mi mindenre jó a medvehagyma?

Medvehagymát mi magunk is szedhetünk

A növény egyik fő lelőhelye a Mecsekben van. A medvehagymát szabadon lehet gyűjteni az erdőben, de nem korlátlanul: egy személy maximum 2 kilogrammot vihet haza. Ha magánterületen szeretnénk szedni, akkor a tulajdonos hozzájárulása szükséges. Természetvédelmi területen csak a hatóság engedélyével szedhető.

Vigyázni kell, ugyanis a medvehagyma nagyon hasonlít a mérgező gyöngyvirágra. Úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy a gyöngyvirág levele szélesebb, merevebb és fényesebb, és nem érezni a jellegzetes fokhagymaszagot. Nem csak akkor kell figyelni, ha magunk szedjük, hanem akkor is, ha árustól vesszük. Nem játék, ha összekeverjük: a gyöngyvirág ugyanis rendkívül mérgező növény, nem is kell belőle sokat enni, hogy halálhoz vezessen. Azonban a gyöngyvirág még nem jött elő, így kicsi az esély rá. Aki nem akarja maga szedni, a piacon, de már a nagyobb élelmiszerboltokban is találhat belőle.

Medvehagymás pogácsa

Egyenesen a Mecsekből kaptam két nagy csokor gondosan ellenőrzött medvehagymát. Szépen megmostam, apróra vágtam, majd vendégváró pogácsába sütöttem. A maradékot pedig fasírtgolyókba rejtettem, ami egy picit változatosabb ízt kölcsönzött a húsnak.

Érdekes kísérletet tettem, két tepsivel sütöttem, az egyiket simán, a másikat légkeverésessel. A sima fokozaton sütött pogácsák gyönyörű színt kaptak, finom puhán és omlósan kerültek ki a sütőből. A légkeverésessel viszont megszikkadtak, megkeményedtek és sokkal sötétebb színűek lettek. 

Ti jártatok már így? 

Medvehagymás pogácsa

medvehagymás pogácsajórecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm liszt
  • 10 dekagramm medvehagymalevél
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 deciliter tejföl
  • 250 gramm vaj vagy kacsazsír
  • 3 gramm élesztő
  • 1 deciliter tej
  • 10 gramm cukor
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztős tejhez, majd beletesszük a többi hozzávalót is. Addig gyúrjuk, amíg a tészta összeáll, de a zsiradék miatt nem lesz teljesen kemény. Fél órát letakarva pihentetjük.

A megmosott és lecsepegtetett medvehagymaleveleket vékony csíkokra vagy kis darabokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagymalevél felét. A tésztát a két végén behajtjuk és feltekerjük. A sodrófával kissé ellapítjuk, felébe hajtjuk, és meleg helyen újabb 20 percig pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 180-190 fokra.

Ismét kinyújtjuk a tésztát, megszórjuk a maradék medvehagymalevéllel, és megint felcsavarjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét kicsit bevagdossuk, és egy stampedlis pohárral vagy pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd 30 perc alatt megsütjük. Figyeljük közben, nehogy megégjen.

Fotó: Szász Eszter/Só&Bors 

Ezt is szeretjük