Lisztmentes francia csokoládétorta – Remegős a közepe, roppanós a teteje

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A franciák csokoládétortája nincsen túlbonyolítva, nem krémes, nem réteges, mégis elképesztően finom. Leginkább egy jó csokoládés brownie-ra hasonlít, csak éppen liszt nélkül készül.

A sok csokoládé és vaj ellenére a tészta nem nehéz, ugyanis liszt helyett őrölt mandula kerül bele. Első olvasásra a brownie juthat eszünkbe a süteményről, pedig van még egy jelentős különbség benne: a franciák tortájába felverve kerül bele a tojásfehérje.  

Ettől sokkal puhább lesz a tésztája, úgyhogy ezt a lépést semmiképpen sem szabad kihagyni. Természetesen ne egy légiesen könnyű piskótához hasonlítsuk, a rengeteg csoki azért nehezíti a tésztát, de a brownie-hoz képest sokkal könnyebb eredményt fogunk kapni.

Így lesz tökéletes a csokoládétorta

A tésztát nem szabad túlsütni - úgy a jó, ha a közepe még picit lágy, különben egy száraz, élvezhetetlen sütemény lesz belőle. 

Alapnak jó minőségű, legalább 60% kakaótartalmú csokoládét használjunk, mellé pedig sózatlan vajat, semmiképpen se sütőmargarint. Ha ez a két alapanyag megfelelő minőségű, akkor már egyenes az út a sikerhez. 

Francia csokoládétorta

franciacsokitortarecept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 340 gramm étcsokoládé
  • 140 gramm vaj
  • 130 gramm cukor
  • 5 darab tojás (szétválasztva)
  • 4 evőkanál őrölt mandula
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • ízlés szerint kakaópor
Recept idők

Elkészítés:

Vajazzunk ki egy 23 cm-es tortaformát. A vajat szórjuk be vékonyan kakaóporral. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét és a vajat, folyamatosan kevergessük. Ha felolvadt, vegyük le a tűzről, keverjük bele a cukor felét, a felvert tojássárgákat - folyamatosan kevergetve, nehogy összerántsa a hő -, a mandulát és a vaníliát.

A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a csipet sóval, mikor már majdnem kemény a hab, adjuk hozzá a cukor másik felét.

Egy spatula segítségével keverjük bele a habot a csokoládés masszába úgy, hogy ne törjön össze a hab. Öntsük a tésztát a tortaformába.

Körülbelül 25-30 percig süssük, az a jó, ha a közepe még picit lágy.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük