Selymes, krémes krumplifőzelék - A menzás főzelék lisztmentes verziója

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mama, úgy ennék krumplifőzeléket!  - hangzott el egyik este a gyerekem szájából ez a szokatlan mondat. Mire felocsúdtam a csodálkozásból, már folytatta is: De úgy csináld, ahogy az iskolában!

Az iskolai főzelékek "titka" köztudottan a csomós, lisztes rántásban rejlik. Be is ugrott, ahogy nyomogattam szét a lisztes csomókat a főzelékben a kanalammal, amely csak nyomokban tartalmazta a legfontosabb összetevőt, a zöldséget.

Törtem is a fejem, hogy hogyan rekonstruáljam ezt az ízvilágot úgy, hogy nem liszttel sűrítem az ételt. Rövid kísérletezés után megalkottam A krumplifőzeléket, ami gyorsan a család kedvencévé vált, és nem is jöttek rá, hogy nem az iskolai receptet vettem alapul.

Tejföl, vagyis a jolly joker

A krumplifőzelék nem egy gasztrocsoda, de a selymessége igazán finommá teszi. Ezt az állagot és ízt viszonylag sok tejszín vagy tejföl hozzáadásával lehet elérni. Nálunk a tejföl amúgy is jolly joker, nincs olyan étel, amihez ne passzolna, legyen az rántott csirke vagy sima melegszendvics.

Nem volt kérdés, hogy a krumplifőzeléket is tejföllel ízesítem. Szerencsére a burgonyával remekül lehet sűríteni  - a gyerekek első főzelékeihez is krumplit használtam -, így a lisztet is elhagyhattam. 

Mellé sült virsli dukál - bevagdosom a virslit, és pici vajon kisütöm -, de ha több időnk van, fasírtgolyókkal is tálalhatjuk.

Menzás krumplifőzelék

krumplifőzelékweb

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm krumpli
  • 1 teáskanál
  • 2 deciliter tejföl
  • 0.5 liter tej
  • 3 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

A kockákra vágott krumplira fele-fele arányban annyi vizet és tejet öntünk, hogy ellepje. Megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, és puhára főzzük. A főzőléből és a krumpliból kiveszünk egy keveset, és tejföllel összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a fazékba, és egyet forralunk rajta.

Sült virslivel vagy fasírttal, zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük