Tzatziki ropogós, zsenge retekből - Jobb, mint az eredeti

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár még nagyon csíp a tavasz, már sok friss retek van a piacon. Persze ilyenkor magában a legjobb, de a tzatzikiba is érdemes tenni, talán még finomabb lesz vele, mint amikor uborkából készül.

Ezek a minimalista saláták is legalább olyan jók tudnak lenni, mint a bonyolult, összetettebb fajták. Csak a zöldség, a krémes, sűrű joghurt és a fokhagyma kell hozzá, így az egész történet elég egyszerű.

Számít a minőség

Egyszerű, de mivel kevés szereplős, ezért egyáltalán nem mindegy, melyik alapanyag milyen minőségű. Ha a három közül csak az egyikkel sántít valami, már összeomlik az egész építmény.

Görög joghurtból már mindenhol lehet jót kapni, sima joghurttal ez a saláta nem fog működni, híg, folyós lesz. Ha mégsem sikerül sűrű joghurtot szerezni, elég a sima joghurtot laza szövésű konyharuhába borítani, a csapra kötözni és hagyni egy órát lecsöpögni. 

A retekből készült tzatziki sokkal markánsabb ízű lesz, mint az eredeti, főleg ilyenkor, mikor a retek annyira ropogós és zsenge, hogy szinte csíp - ráadásul ezt a fokhagyma is hangsúlyozza. Talán még jobb is lesz, mint az eredeti.

Retek-tzatziki

retek tzatziki

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 csomag hónapos retek
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint friss zöldfűszer
  • 200 gramm görög joghurt
Recept idők

Elkészítés:

A retket nagyon apró kockákra vágjuk vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, tálba tesszük. Megsózzuk, picit állni hagyjuk, majd a képződő levet leöntjük róla, kicsit kinyomkodjuk. Hozzáreszeljük a fokhagymát, belekeverjük a joghurtot és ha van, friss, apróra vágott zöldeket is. Borsozzuk ízlés szerint.

Fotó: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük