Így lesz tökéletes a főtt tojás - Egy másodperccel se főzd tovább

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A főtt tojás nem mindenkinek lesz éppen ugyanúgy tökéletes, van, aki azt szereti, ha keményebbre fő a közepe, és van, aki úgy, ha kifolyik a sárgája - mindegyiknek megvan a maga szépsége. 

Aki most kinevet, nevessen csak, de tojást főzni igenis nehéz. A tojást túl lehet főzni úgy, hogy kiesik egészben a sárgája és annyira kemény, hogy szinte porzik.

Ha teljesen lágy, remegős, folyós, akkor sem az igazi, illetve akkor másképp nevezzük - az a lágy tojás, ami egyébként ugyanúgy jó, csak egy másik kategória.

Lehet pucolhatatlanra főzni, úgy viszont nagyon csúnya lesz, nem beszélve arról a rengeteg bosszúságról, amit a pucolás okoz. 

A tojás odafigyelést igényel

A főtt tojásnak is megvannak a maga fortélyai, van olyan módszer, amivel minden egyes alkalommal tökéletes lesz. Ehhez azonban nem szabad félvállról venni a feladatot.

A tojásra is úgy oda kell figyelni, mint egy kényesebb húsdarabra, ellenőrizni kell, hogy nem forr-e túlzottan vagy éppen nem hűlt-e le nagyon a víz, és rajtra készen kell állni a hat és fél perc leteltének pillanatában, hogy leszűrjük és lehűtsük, különben a tojásból menthetetlenül hétperces lesz. 

hatperces toja s

A folyamat

Egy lábosban vizet forralunk - annyit, amennyi majd bőségesen ellepi a tojásokat.

Amikor már forr, alacsonyra vesszük a lángot, elég, ha halkan bugyborékol a víz. A szobahőmérsékletű tojásokat egy nagy szedőkanálban, egyenként, lassan a vízbe süllyesztjük. 

Stopperrel mérjük a hat és fél percet - aki a képen láthatónál valamivel szilárdabban szereti, számoljon hét percet, de annál többet ne nagyon. Közben előkészítjük a szűrőt és a nagyon hideg vizet.

Amikor letelt az idő, leszűrjük a tojásokat és egy hideg vízzel teli tálba tesszük őket. A vizet a következő percekben néhányszor cseréljük rajtuk, míg egészen le nem hűlnek, máskülönben önmaga melegétől tovább fő a közepe.

Fotó: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük