Így maradnak napokig frissek és ropogósak a répahasábok

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A háromgyerekes életben elég gyakran előfordulnak pusztító, dühös, ordító, visító éhségrohamok, amiket azonnal csillapítani kell, egyetlen pillanat türelem és várakozási idő sincs.

Ezek a rohamok tipikusan a főétkezések előtti félórában törnek ki, éppen akkor, amikor azon küzdünk, hogy valami értelmes ebéd vagy vacsora kerüljön az asztalra, nem érdemes tartalmas táplálékkal csillapítani őket.

Hiszen akkor a most még farkaséhes gyerek pont azt nem fogja megenni, amin éppen munkálkodunk. Nincs semmi, ami jobban hátráltatná az amúgy is kapkodós főzést, mint a lábaink alatt sündörgő, éhes, hisztérikus gyerekek. 

Szóval ilyenkor jön jól valamilyen egészséges nassolnivaló, nálunk tipikusan a sárgarépa az, amit szívesen elrágcsálnak. Viszont a fent már ecsetelt sürgősség és időhiány miatt esélyünk sincs pucolgatásra. Ráadásul a tavaszi, friss sárgarépák, amik a legalkalmasabbak a frissen rágcsálásra, pillanatok alatt elszomorodnak, elpuhulnak és lekonyulnak a hűtőben és a pulton is.

re pavizben

Az életmentő trükk

Naponta rengeteg furcsa, világmegváltó és az egész életedet megváltoztató konyhai trükk kerül napvilágra a neten - bár nagy részük felesleges, ez viszont nem csak, hogy hasznos, de tényleg szuperül működik is.

A megoldás a hideg víz. A répákat, amint hazaértünk a piacról, megpucoljuk, de a szárukat rajta hagyjuk - akkor elvileg még tovább maradnak frissek -, és hideg vízzel teli dobozba tesszük. Fontos, hogy a víz egészen ellepje őket. A dobozt lezárjuk, és betesszük a hűtőbe. Akár hasábokra is vághatjuk őket, ha úgy jobban tetszik, a végeredmény ugyanaz. 

A répák pont olyan ropogósak és frissek lesznek három nap múlva is, de addigra biztosan elrágják őket a rohangáló nyulak - bár valószínűleg mi magunk is rá fogunk járni.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük