Csípős savanyúkáposzta-leves: a tökéletes koreai-magyar fúzió

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tavasszal lehet a legsunyibb módon megfázni, mikor örülünk neki, hogy langyosabb az idő, de a reggeli fagy és az esti hűvös aztán csúnyán megviccel minket. Ilyenkor minden kicsit csalóka, a piac is, ahová még nem érkezett meg a jó idő, így hát a téli alapokhoz nyúlunk vissza.

A tökéletes, megfázás elleni leves kicsit savanyú, kicsit csípős, fűszeres, tisztítja az orrot és hidratál egyszerre. Egy sima korhelyleves ide nem elég, valami több kell, ezért kereszteztem a koreai csípős és a magyar savanyú káposztás levest, és elég jó lett a végeredmény.

A savanyú alapízhez nagyon jól megy a gyömbér-csili kombináció, és az egész igazán gyorsan megvan, két orrfújás között simán fel lehet tenni főni. Ráadásul nagyon hatásos, nem csak finom. 

A koreai kimchi levesekben hús vagy tofu szokott lenni, esetleg mindkettő, a magyarokéban füstölt hús vagy disznóhús - ez a verzió füstölt sonkával készült, de bátran lehet variálni aszerint, éppen mi van kéznél. Akinek nincs kimchije otthon, az készítsen a receptünk alapján, vagy csinálja sima savanyú káposztából - de mindenképpen adjon hozzá sok gyömbért és csilit, hogy igazán üssön.

Csípős savanyúkáposzta-leves

savanyú káposztaleves

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej vöröshagyma
  • 200 gramm füstölt sonka
  • 300 gramm savanyú káposzta/kimchi
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 liter alaplé/víz
  • opcionális gyömbér
  • opcionális csili
Recept idők

Elkészítés:

A sonkát felaprítjuk, egy lábos aljában megpirítjuk, hozzáadjuk az összekockázott hagymát, megpároljuk, majd rádobjuk a savanyú káposztát is.

Ha sima savanyú káposztát használunk, akkor ezen a ponton hozzáadunk egy kanálnyi reszelt gyömbért és ízlés szerint egy kis csilit is.

A répát megpucoljuk, felkarikázzuk és szintén a keverékhez adjuk, majd a egészet felöntjük az alaplével vagy vízzel. Körülbelül húsz perc alatt minden meg fog puhulni, és kész is. Ha van valamilyen friss zöldfűszerünk, az nagyon jót tesz neki a végén.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük