Isteni csokis-folyós kalács - Akkor jó, ha ropog a cukor a fogunk alatt

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tudom, hogy nem ez a hivatalos neve a süteménynek, de annyira kifejező, hogy ezt szeretem rá használni. Hívják még szombati kakaós kalácsnak vagy kóser csurgós kakaós kalácsnak is. Talán ez utóbbi már beszédesebb név, de nekem akkor is a csokis-folyós marad az igazi. 

Ahogy szeleteljük, a kalácsból kifolyik, kiömlik a csokoládés töltelék. A csokikrém elképesztően tömény, ragacsos, és annyi cukor van benne, hogy ropog a fogunk alatt. Ettől olyan finom. Szóval nem egy nullkalóriás desszert, és akkor nagyon finoman fogalmaztam, de minden egyes falat megéri.

Kóser sütemény

Ez a sütemény is a sabati vacsora elengedhetetlen kelléke, pontosabban desszertje. A zsinagógákban a kiddusnál - a szombat fogadása - nem hiányozhat, a gyerekek, de a felnőttek is alig várják, hogy vége legyen a szertartásnak, és rohannak, hogy ehessenek belőle. 

Sok évig ilyen kalácsot én is csak a zsinagógában ettem. Amikor a gyerekeim elkezdtek óvodába járni, az intézményben péntekenként a Semes kóser pékség árult mindenféle finomságot, köztük csokis-folyós, vagy ahogy ők nevezték, csurgatott kalácsot. Szinte minden héten vásároltam a gyerekek nagy örömére, és miután óriási siker volt, elhatároztam, hogy én is megsütöm. 

A csokis-folyós kalács nem is bonyolult

Azt gondoltam, hogy biztosan bonyolult az elkészítése, de igazából csak a barhesz kelt tésztája kell hozzá és egy villámgyorsan elkészíthető kakaós töltelék. Mint a legtöbb zsidó süteménybe, ebbe sem kerül tej, hogy megfeleljen a kóser étkezési szokásoknak, és lehessen közvetlenül a húsos vacsora után is fogyasztani.

Arra kell ügyelni, hogy egyenletesen kenjük a tölteléket a tésztára, hogy a két végébe is jusson. A  kalács pár napig eláll, hétköznapi rohanós reggelekre, kávéhoz, teához szuper napkezdő harapnivaló. A megadott hozzávalókból kétméretes darab készül, hogy maradjon belőle hétköznapokra is. 

Sabati csokis-folyós kalács

csokis folyós recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm liszt
  • 2.5 deciliter víz (langyos)
  • 20 gramm élesztő (friss)
  • 1 darab tojás
  • 1 darab tojássárgája (kenéshez)
  • 0.25 deciliter étolaj
  • 0.75 bögre cukor
  • 1 teáskanál
  • 0.5 bögre kakaópor (töltelékhez)
  • 3 bögre cukor
  • ízlés szerint olaj (annyi, hogy könnyen kenhető masszát kapjunk)
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos vízzel és a cukorral egy tálban összekeverjük és felfuttatjuk.

A tészta többi hozzávalóját, a lisztet, a tojást és az olajat egy tálba tesszük, hozzáöntjük az élesztős vizet, dagasztjuk, és meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.

Közben megcsináljuk a tölteléket: a kakaóport a cukorral és az olajjal összekeverjük. Annyi olajat tegyünk hozzá, hogy ragacsos, sűrűn kenhető masszát kapjunk.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Ha megkelt a tésztánk, átgyúrjuk és lisztezett deszkán két vékony téglalapra nyújtjuk. Mindkét téglalapot megkenjük a kakaós töltelékkel, a végeit behajtjuk, feltekerjük, tojássárgájával lekenjük. A hengereket sütőpapírral bélelt tepsin további 15-20 percet pihentetjük.

25-30 perc alatt aranybarnára sütjük úgy, hogy a teteje kicsit kopogjon.

Fotó: Szász Eszter/Sóbors 

Ezt is szeretjük