Ha még nem sütöttél retket, itt az ideje - Édeskés, lédús és puha lesz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon sokáig ódzkodtam a gondolattól, hogy megsüssem a retket, pedig már évek óta egyre menőbb dolog. Hiszen a retek lényege a frissesség, a ropogás, a vadul nyers, csípős íz, ha ez elvész, mi marad? Gondoltam én.

De az anyag nem vész el, csak átalakul, éppen ez az izgalmas a dologban. A sütéstől a retek egy új állagú és ízű anyaggá lényegül át, semmihez nem hasonlítható: édeskés ízű, lédús és puha lesz.

A technológia

Sokan nagy lángon, serpenyőben készítik, de nekem a sütőben sütés vált be. Kétszáz fokon, körülbelül húsz perc alatt puhul meg. A színe halvány rózsaszín, állaga puha lesz, csípős ízét elveszíti, de a levét nem dobja ki, belül szaftos marad.

A sült zöldségekről már sokat áradoztunk korábban, a céklát, az édesburgonyát, a sütőtököt, a paprikát, a karfiolt, a kelbimbót, tulajdonképpen szinte mindegyiket így szeretjük a legjobban. 

Főételként, központba helyezve furcsa lenne, de több köret kiegészítőelemeként vagy egy vegyes asztalra nagyon jól megy. Nem kell más rá, csak olívaolaj és só.

Sült hónapos retek

retk (1)

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 csomag retek
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A retkeket félbevágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk. Rálocsoljuk az olajat, sózzuk, és alaposan elkeverjük. Kétszáz fokosra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük