Tojáshabos, mogyorókrémes sütemény – Reformtorta 15 tojásból

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Teljes bizonyossággal kijelenthetem, hogy az egyik kedvenc süteményem a reformtorta. A családban szülinapokra szoktuk elkészíteni, de bevallom, hogy jóval gyakrabban is el bírnám viselni.

Ez a tojáshabos csoda 15 tojásból és borzasztóan sok cukorból készül, úgyhogy, ha ezt vesszük alapul, indokolt, hogy nem esszük minden héten. Ráadásul legtöbbször dupla adag készül, úgyhogy 30 tojásig nincs megállás. 

Hivatalosan a reformtorta dióval készül, úgyis nagyon finom, de mi legtöbbször mogyoróval sütjük, nekem az a változat a kedvencem. Dióval kevésbé édes, úgyhogy, aki nem annyira édesszájú, az készítse inkább azzal. 

Nagyirecept, amit a mamák is kedvelnek

Ismét egy nagymama-receptről van szó - bár a barátom nagynénje szokta készíteni, valójában az ő anyukájának a specialitása a habos, krémes reformtorta. A végeredményen meg is látszik, hogy a recept egy igazi, tapasztalt háziasszony tollából származik. 

Nem csak az én kedvencem ez a sütemény - nagymamám - aki egyébként tortaellenes, főleg a krémes süteményeket nem szereti - két nagy szeletet megevett belőle egy ültő helyében. Vittek a tortából haza is 4-5 szeletet, de papám nem sokat látott belőlük. 

A torta tésztájába liszt nem kerül - tojásfehérje, cukor és mogyoró vagy dió alkotja. A krémben tojássárgája, vaj, cukor és csokoládé lapul. Az alapanyagok listája tehát nem hosszú, viszont annál több kell belőlük. 

Reformtorta

reform2recept

Hozzávalók 8 adaghoz

Tésztához

  • 15 darab tojásfehérje
  • 45 dekagramm cukor
  • 45 dekagramm mogyoró vagy dió (darált)

Krémhez

  • 15 darab tojássárgája
  • 30 dekagramm cukor
  • 300 gramm margarin vagy vaj
  • 1 csomag csokoládé vagy főzőcsokoládé

Elkészítés:

Kezdjük a tésztával, 4 lapra lesz szükségünk: a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, mikor már majdnem készen van, fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Verjük a cukorral keményre. Forgassuk bele a darált diót vagy mogyorót egy spatula segítségével.

Béleljünk ki sütőpapírral egy kisebb méretű tepsit, négy egyforma lapot kell sütnünk benne. Ha nagyobb tepsink van, akkor süssünk 2 nagy lapot, majd felezzük el őket, hogy 4 lap legyen belőlük.

Oszlassuk el a tészta egynegyedét a tepsiben, legyen egyenletes, mindenhol egyforma vastag. Ha túl vékony, könnyedén eltörik. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, addig süssük, amíg a tészta el nem válik a papírtól, kb. 20-25 percig. Inkább szárítani kell, mint valójában sütni, de ne hagyjuk magára, mert hamar megég. Tegyünk így a másik három adaggal is.

A krémhez keverjük ki habosra a tojássárgáját a cukorral. Ha ezzel megvagyunk, tegyük vízgőz felé egy tűzálló tálban, tördeljük bele a csokit, és így főzzük, folyamatosan kevergetve. Ha besűrűsödött, készen van. Ha kihűlt a krém, robotgéppel keverjük bele a vajat is.

Állítsuk össze a tortát: vegyünk elő egy nagy tálcát, tegyük rá az első lapot, kenjük le krémmel, járjunk el így, amíg el nem fogy a lap. Ha már az utolsó tésztalap van felül, a maradék krémmel kenjük le a torta tetejét és oldalát. Pirított mandulaszeletekkel vagy mogyoróval, dióval tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük