Mi a különbség a bulgur és a kuszkusz között?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nem éltem volna külföldön, nekem is idegenül hangzott volna pár éve a kuszkusz név, a bulgurról nem is beszélve. Egy marokkói családnál vendégeskedve ettem először kuszkuszt, salátaként és köretként is. Imádtam.

Szerencsére a gyerekeim is szeretik, így sokszor készítem. Hús mellé a legjobban, zöldségekkel kiegészítve. Ezeknek a köreteknek az egészségtudatosságon túl a másik nagy előnyük, hogy nagyon gyorsan elkészülnek. Bár sok helyen a rizs és a krumpli még mindig sokkal népszerűbb, ezek a köretek is kezdenek elterjedni a magyar háztartásokban.

A kuszkusz és a bulgur máshonnan származnak, picit másból készülnek, mégis eléggé hasonlítanak egymáshoz. A kuszkusz eredetileg Észak-Afrikából, míg a bulgur a Közel-Keletről, illetve Törökországból érkezett. 

Bulgur

A bulgur, vagy török rizs, első ránézésre olyan mint a házi tarhonya, nem az amit az iskolában kaptunk, hanem az a nem egyforma szemű fajta. A bulgur nem tésztaféle, hanem teljes kiőrlésű durumbúzából készül. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Íze a rizsre emlékeztet, nagyon sok ételben helyettesíthető is, ráadásul sokkal egészségesebb mert lassabban felszívódó szénhidrát, így sportolóknak is ajánlott. Előzetesen már párolják, így vagy alig kell főzni, de sokszor elég csak leforrázni. 

bulgur

A bulgur többféle méretben kapható, van nagyobb, rizsszem nagyságú, fél-egész búzaszemekből álló és egészen apróra tört, a búzadarához hasonló változata. A bulgur gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, B-vitaminban és vasban, ezért javasolt a rendszeres fogyasztása. A durumbúza lassabb felszívódású szénhidrát, ezért nagyon jól alkalmazható diétás étrendben. Ebből készítettem a bulgurkochot is.

Kuszkusz

A kuszkusz hántolt, őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzadara. Íze hasonlít a tésztára, mert tulajdonképpen az is. Eredetileg kézzel állították elő: a meggőzölt darából apró gombócokat sodortak, aztán lisztbe forgatták, és szétterítve szárították, hogy ne ragadjon össze. Magyarországon nagyrészt az előgőzölt változata kapható, így hamar elkészül. Glikémiás indexe 60, ami közepesnek számít, és bár gyakran ajánlják reformköretnek, ha fogyókúrázunk, nem feltétlen a legjobb választás. 

kuszkusz

Hogyan készítsük el?

A kuszkuszt és a bulgurt nagyjából hasonlóan kell elkészíteni, gyors köretnek tökéletes, mert 10-15 perc alatt elkészül. Nem feltétlen kell főzni mint a tésztát, (a kuszkusz biztos nem, a bulgurt is csak akkor, ha nem akar megpuhulni), hanem forró vizet kell rájuk önteni, és letakarni, amíg a szemek beszívják a nedvességet, és megduzzadnak, megpuhulnak. Egy adag bulgurhoz kétszer annyi, a kuszkuszhoz kicsit kevesebb vizet adjunk. 

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük