Tudod, mi az a lambic? Pedig már lehet, hogy ittál

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Közeledik a nyár, és vele együtt a sör igazi szezonja. Bár egy finom sör szerintem minden évszakban tökéletes szomjoltó, mégis valahogy a sörözést a nyárral, a strandolással és a meleggel szokták összekapcsolni. Sokan a mai napig azt tartják a sörről, hogy elhízást vagy sörhasat okoz. Pedig kis mennyiségben több jótékony hatása is van.

Intenzívebb sportolás után a sör jobban pótolja a víz-és az ásványianyag-veszteséget, mint a sima víz. A sör összetevői, a komló, az árpamaláta és az élesztő, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. Ennek ellenére a mérték itt is nagyon fontos, mert az alkoholtartalom miatt a sör kevésbé hidratál, sőt, lassítja a szervezet megterhelés utáni regenerálódását is. 

Bevezetőnek szuper a gyümölcsös

Alapvetően nem szerettem a sört, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Egészen addig tartottam magam ehhez, amíg egyszer meg nem kóstoltam egy málnás ízűt, ami teljesen megváltoztatta a véleményem. Persze azonnal megkaptam, hogy a gyümölcsös sör nem is sör, hanem csak limonádé, de ha jobban utánaolvasunk, kiderül, hogy ez korántsem igaz.  

Sörerjesztési típusok

A söröket erjesztési eljárásuk alapján három nagy csoportba oszthatjuk.

Spontán erjesztésű sörök: manapság már csak Belgium egyes tájain főzik.

Felsőerjesztésű sörök: nevüket onnan kapták, hogy az erjesztés során az élesztő a sörlé tetején lebeg

Alsóerjesztésű sörök: a legelterjedtebb és legtöbb sört tartalmazó csoport. Itt az élesztő az erjesztés során a sörlé alá süllyed, az erjesztés viszonylag alacsony hőfokon (6-8 °C), az érlelés pedig minimum egy hétig 0 °C körüli hőmérsékleten történik.

gyumolcsos sor

Hogyan készül a gyümölcsös sör?

A sört gyümölcslével keverik be

A gyümölcsös sörök alapvetően kétféle módon készülnek. Az egyszerűbb módszer, amikor a kész sört limonádéval vagy valamilyen gyümölcslével keverik be.

Ilyen a közel százéves múltra visszatekintő sörfajta, a Radler, amelyet eredetileg Németországban készítettek frissítőként a kiránduló bicikliseknek, és nagyon hamar népszerűvé vált. Ma már szinte minden olyan sört Radlernek hívnak, amelyhez valamilyen gyümölcslevet kevernek. Van grapefruit-, narancs-, bodza-, illetve málnaízesítésű ital is. A Radlereknek viszonylag alacsony, 2-3 százalékos az alkoholtartalmuk, de van köztük teljesen alkoholmentes is. 

Az eleve lágyabb, gyümölcsösebb ízű búzasörök alkalmasabbak a gyümölcsökkel keverésre, mint az alsóerjesztéssel, árpamalátából főzött lagerek. A keverékhez bármilyen nem túl karakteres sör megfelel, ezért leginkább világos lagerből vagy búzasörből készítik.

Az utóbbi évek divathullámával érkezett gyümölcsös sörök is hasonló keverékek: standard világos vagy barna söröket vegyítenek különféle gyümölcslevekkel, szörpökkel. Alkoholtartalmuk ennek megfelelően általában 2,5–3%, de léteznek alkoholmentes változatok is.

gyumolcsos sor1

A sört gyümölccsel együtt érlelik, erjesztik

A hagyományos eljárás kicsit bonyolultabb. A belgák és a britek a gyümölccsel együtt érlelik, esetleg már azzal együtt is erjesztik a söreiket. Évszázadokra visszanyúló a hagyománya a belga meggyel (kriek) és a málnával (framboise vagy frambozen) ízesített italnak.

A meggyes és málnás sörök mellett az utóbbi évtizedekben Belgiumban egyre kedveltebbek a más gyümölcsökkel ízesített, úgynevezett lambicok. Kapható barackos, epres, almás, banános, feketeribizlis, citromos, ananászos és maracujás is.Tévedés, hogy a gyümölcsös sörök mindegyike alacsony alkoholtartalmú. Ha a sörlével együtt erjesztik a gyümölcsöt, akkor a gyümölcsben lévő cukor egy része is megerjed, ezzel is növelve az alkoholtartalmat. Az ilyen italok között nem ritka a 8–9 százalékos alkoholtartalmú sem, ilyen például a belga meggyes Delirium Red. 

Magyarországon egy Békés megyei kis faluban, Békésszentandráson készítenek isteni finom gyümölcsös sört. Szerencsére már sok helyen meg lehet vásárolni ezeket az italokat, amiből a meggyes és a szilvás a személyes kedvencem. Ez a kettő viszonylag alacsony alkoholtartalmú (3,7 százalékos), de ha valaki erősre vágyik, kóstolja meg a Szent András Könnye elnevezésű áfonyás ízesítésűt, amely 9 százalékos alkoholtartalmával bizony nem egy laza gyümölcslé-kategória. Most jelent meg a legújabb, szintén gyümölccsel együtt érlelt magyar sör, a Soproni Meggy Ale Óvatos Duhaj. A meggy íze karakteresen érvényesül ebben az italban, amelyet a 4 százalékos alkoholtartalom tesz igazán komollyá.  

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük