Hagymás csalánfőzelék tejfölös habarással - A modern népek étele

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindig nevetek, mikor Nagyanyám, a városi asszony, egy-egy általa nem használt alapanyag említése hallatán odaveti: Jaj, ti modern emberek, olyan furcsa dolgokat esztek.

Ugyanígy reagált, mikor bedobtam, hogy csalánt akarok főzni. Döbbenet ült az arcára, ezt már tényleg nem tudta mire vélni. Egy rövid hatásszünetet tartott, míg emésztette a hallottakat, majd röviden ennyit mondott.: Hát, remélem, azért a gyerekeket nem ilyesmivel eteted. 

Nem láttam értelmét, hogy tovább érveljek a csalánevés pozitívumai mellett, úgyhogy ennyiben maradtunk. Végül nem is főztem csalánt. Elfelejtődött a dolog.

A csalánfőzelék újra képbe kerül

Jó pár hónappal később, egy vasárnapi ebéd után ücsörögtünk a konyhában, beszélgettünk, közben a mama egyik régi viharvert szakácskönyvét lapozgattam. Mígnem megakadt a szemem egy recepten.

Nem akartam elhinni, amit látok, pedig ott állt feketén-fehéren a főzőkönyv megsárgult lapján: Csalánfőzelék. Diadalmas mosollyal az arcomon, elé tettem a könyvet. De mivel a Nagyanyámról volt szó, csak legyintett és annyit mondott: Akkoriban is voltak ám fura népek.

Úgyhogy következzen most a fura, modern népek egyik étele, a csalánfőzelék.

Egyszerű csalánfőzelék

csalanfozelek1.gif

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 kilogramm csalán (zsenge, tavaszi)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2.5 deciliter tejföl
  • 1 evőkanál tönkölybúza fehérliszt
  • 5 deciliter zöldségalaplé
  • ízlés szerint só és bors
  • ízlés szerint citromlé
  • opcionális olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Használjunk kesztyűt, biztos, ami biztos. A csalánt mossuk meg alaposan forró vízben. A kemény szárrészt távolítsuk el, majd a leveleket csíkozzuk fel. A hagymát és a fokhagymát daraboljuk apróra. Egy kevés zsiradékon enyhén pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a felcsíkozott csalánt. Kevergessük néhány percig a csalános-hagymás keveréket, majd öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi, és főzzük. Mikor a csalán megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Sűrűségtől függően, a tejfölbe kevert liszttel behabarjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint egy pár csepp citromlével ízesítjük. Csepegtethetünk rá egy kevés olívaolajat.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük