Mártogatós aszalt paradicsomból? A legjobb megoldás, míg nem indul a szezon

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Paradicsomelvonástól szenvedőknek kitartás! Már nem kell sokáig várni, és indul a szezon. Addig is itt egy remek alternatíva, amivel átvészelhető az utolsó, legnehezebb időszak. Ez a remek aszaltparadicsom-krém már a nyár ízeit idézi.

Az aszalt paradicsom isteni, mennyei, fantasztikus találmány, és áldjuk az olaszokat és az összes paradicsomimádó népet, amiért kitalálták a “Paradicsom almájának” - innen az elnevezés - szárítással történő tartósítását. Így egész évben élvezhetjük a paradicsom páratlan ízét és nem utolsó sorban jótékony hatásait.

A paradicsom egészséges

A paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-,B2-, C- és E-vitamint, ásványi anyagokat, többek között káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort és vasat, valamint egy antioxidáns hatású karotinszármazékot, a likopint. A likopin szabályozza a koleszterinszintet, az emésztést és védi az immunrendszert is. A likopin zsírban oldódik, ezért az olajban eltett paradicsom pozitív élettani hatása fokozottan érvényesülni tud.

Az aszaltparadicsom-krém elkészítése pofonegyszerű és villámgyors, úgyhogy bármikor nekiveselkedhetünk, amikor csak kedvünk szottyan. Kínálhatjuk zöldségek mellé mártogatósnak, de egy tésztát is szuperül feldob.

Aszaltparadicsom-krém

aszaltpararecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 20 dekagramm aszalt paradicsom
  • 10 dekagramm fekete olívabogyó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 marék petrezselyem
  • 5 dekagramm fenyőmag
Recept idők

Elkészítés:

Az aszalt paradicsomot tegyük egy tálba, és öntsük nyakon egy kevés forró vízzel. Tegyük félre, míg egy kicsit megszívja magát. Addig daraboljuk fel a fekete olajbogyót, aprítsuk fel a petrezselymet, és préseljük ki a fokhagymagerezdeket a nyomóval. Ha ezzel megvagyunk, tegyük az összes hozzávalót, azaz az aszalt paradicsomot, az olajbogyót, a fokhagymát, a petrezselymet, az olívaolajat, a citromlevet és a fenyőmagot a turmixgépbe, és turmixoljuk simára, krémes állagúra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük