Ne csak az ebéded posztold ki, hanem a szemetet is, amit termelt

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Szimpla Sziget minimalista blog nagyon izgalmas környezetvédő kihívásra buzdít: olyan ételfotókat vár, amik azon túl, hogy megmutatják, milyen klassz kaját ettünk vagy készítettünk, egy komoly problémára is felhívják a figyelmet.

Az Ebédszemét Kihívás arra hívja fel a figyelmet, mennyire sok háztartási hulladékot termelünk főzés közben. A feladat az, hogy ne csak magát az ételt fotózzuk le és posztoljuk ki a közösségi médiára, hanem az elkészítése során termelődött hulladékot is. 

A hulladékot pedig csoportosítsuk szépen az étel köré kategóriák szerint: műanyag, üveg, papír, komposztálható hulladék, mind külön legyen. 

Amikor a fotó elkészült, posztoljuk az #ebédszemétkihívás vagy a #szimplaszigetkihívás hashtaggel, vagy kirakhatjuk az Ebédszemét Kihívás eseményoldalára is a Facebookra. Akinek van kedve, leírhatja az étel elkészítési módját, a hozzávalókat, illetve írhat arról is, hogyan próbálta meg a kihívás hatására csökkenteni a főzéssel járó hulladékot, és milyen nehézségekbe ütközött ennek kivitelezése során, mit kellett kicserélnie, mit hol vásárolt, mit talált meg nehezen.

Én már a mai ebédemnél is elszomorodtam, amikor rájöttem, mennyi mindent vettem műanyag csomagolásban, amit akár meg is oldhattam volna anélkül. Azon túl, hogy a piacon iszonyú nehéz megakadályozni, hogy mindent zacskóba pakoljanak, a szupermarketekben szinte lehetetlen zacskó nélküli megoldást találni. Az uborkát műanyag borításban árulják, a rukkolát, gombát dobozban, a hüvelyesek, gabonák, tészták is mind műanyagban vannak a polcon, hacsak nem sikerül kimérve vagy csomagolásmentes boltban beszereznünk őket. Talán ha minden egyes ebéd összegyűjtött hulladékát látni fogjuk szépen elrendezve, nagyobb eséllyel ijedünk meg annyira, hogy jobban utánajárjunk a műanyagmentes megoldásoknak. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük