Tényleg annyira veszélyes a túlzott sófogyasztás?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon sok tévhit kering arról, hogy a sófogyasztás hasznos vagy káros a szervezetre. Annyi biztos, hogy a sóra, illetve a benne található nátriumra szüksége van a szervezetnek - a vízháztartásának egyensúlyában, az izommunkában és a diétában is.

A napi étkezésnél arra kell ügyelnünk, hogy a megevett táplálékkal mennyi nátriumot viszünk be a szervezetünkbe. A félkész, feldolgozott vagy tartósítószereket tartalmazó élelmiszerekben, konzervekben, a felvágottakban, a kenyérben mind megtalálható a nátrium, vagyis a rejtett só, így valóban a szükségesnél több jut a szervezetbe - ehhez még hozzájön a sózás is. 

Az asztali só valójában nátrium-klorid, de a klasszikus sózásból csak a sóbevitel egynegyede származik, a többi a feldolgozott élelmiszerek adalékanyagaiból kerül be a szervezetbe. A sófogyasztás nagyon megosztó téma, főleg az egészségmegőrzés kapcsán. A túladagolását számtalan tünet jelzi, ilyen a magas vérnyomás, a szívritmuszavarok, a keringési rendellenességek, az ödémásodás, püffedt test és vizes lábak. 

so

A sófogyasztás nem káros, csak tudni kell a mértéket

A konyhasó nátriumtartalmára szüksége van a szervezetnek. Ha teljesen kiiktatnánk, nem csak az ételeink lennének ízetlenek, hanem a szervezet dehidratálódna és leállna az anyagcserénk. A nélkülözhetetlen ásványi anyag ugyanis szükséges ahhoz, hogy a test megtartsa és hasznosítsa a nedvességet. Sóra van szükség a tápanyagok szállításánál, az idegi impulzusok továbbításánál, valamint az izmok összehúzódásánál, ideértve a szívizmot is.

Táplálkozási szakemberek ajánlása szerint egy átlagos felnőtt ember napi nátriumszükséglete 2 gramm. Káliumból is körülbelül ennyire van szükség naponta. A szervezet sótartalmát elsősorban a vese szabályozza. Ha kevés a só az ételben, a vese visszatartja a sót. Amellett, hogy a túlzott sófogyasztás egészségtelen, teljesen elhagyni még a legszigorúbb diétában sem szabad. A fogyókúrás étrendben egyedül az ízfokozós, állományjavítós és egyéb mesterséges anyagokat tartalmazó ételízesítőket kell elhagyni. A sóbevitel sportolásnál is nagyon fontos, ugyanis az izzadással só is távozik a szervezetből, amit ha nem pótolunk, izomgörcsöt is okozhat. 

sozas

Hogyan csökkentsük a nátrium bevitelét?

A legegyszerűbb módja, ha minél több friss, természetes élelmiszert fogyasztunk. Bár a friss élelmiszerekben is van bizonyos mennyiségű nátrium, elenyésző a feldolgozott élelmiszerekéhez képest. Főzésnél a sót helyettesíthetjük, vagy mellette használhatunk zöldfűszereket, mint a petrezselyem, lestyán, zeller, hagyma vagy oregánó. 

Alacsony nátriumtartalmú ételek:friss gyümölcsök, sótlan kekszek, főtt tészták. Hagyományos étrenddel ezekből 300 mg nátrium jut a szervezetbe.

Közepes nátriumtartalmú ételek:vörös- és fehér húsok, tejtermékek, tojás, articsóka, spenót. Az ilyen jellegű ételek fogyasztásával naponta átlagosan 500 mg nátrium kerül a szervezetbe.

Magas nátriumtartalmú ételek:konzervált és félkész ételek, konzervek, szalonna, sonka, kolbász, füstölt húsok, fagyasztott húsok, mélyhűtött- és félkész ételek, sós kekszek, kenyér, pizza, kemény sajtok, levesporok, a gyorséttermi ételek, mikrózható popcornok, szószok, valamint a salátadresszingek. Ezekkel az ételekkel átlagosan 1000 mg nátrium kerülhet a szervezetbe. Vigyázzunk velük nagyon. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük