Nagyanyám cukros kiflije, a Vízen kullogó - Vízben kel a porhanyós tészta

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az e heti sütés-főzés sztárja vitán felül a vízen kullogó. Speciális technikával készül, feltételezem, ettől olyan elképesztően jó az állaga. Kívül ropogós, belül puha és porhanyós.

Apai nagyanyám, Róza, jó családból való karcagi lány volt. Az ötvenes években aztán az államé lett minden, a család pedig elköltözött Karcagról. Nagyanyám a hagyományain és a főzőtudományán kívül nem sok mindent vihetett magával.

Én nem is nagyon ismertem őt. Sokat emlegetett másik nagyanyámmal azonban jó barátnők lettek. A vízen kullogó receptjét is ő őrizte meg, mint a nászasszonya egyik legfinomabb kelt tésztás ételét. Nem emlékszem, hogy valaha is elkészítette volna, most azonban eszébe jutott, és odaadta azzal, hogy süssem meg "nekik" a Róza kiflijeit, imádni fogják.

A recept különlegessége

Nem egy hétköznapi recept. Konyharuhába kell kötni a begyúrt tésztát, majd egy hideg vízzel megtöltött vajlingba téve keleszteni két-három órán keresztül. Ez alatt az idő alatt - ha minden jól ment - a tészta szépen a víz felszínére kullog.

Kicsit tartottam a dologtól, és bevallom, nem hittem, hogy működni fog, vagy legalábbis nekem tuti nem sikerül majd ez a kockázatosnak tűnő művelet. De végül minden rendben ment. A kifli pedig isteni finom lett. Róza, ha most látsz odafentről, büszke lehetsz rám.

Vízen kullogó

vizen2.gif

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 500 gramm liszt (BL55)
  • 3 dekagramm élesztő
  • 2 deciliter tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 darab tojássárgája
  • 250 gramm mangalicazsír
  • 2 kávéskanál
  • 3 evőkanál tejföl
  • ízlés szerint cukor és őrölt fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet egy tálba mérjük. Az élesztőt egy kevés langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk. A zsírt a tojássárgájával és két mokkáskanál sóval habosra keverjük. A zsíros tojáshoz adjuk a felfuttatott élesztőt, és alaposan elkeverjük. Hozzáadagoljuk a lisztet is. Innentől már kézzel dolgozunk. Két-három kanál tejföllel lazítjuk a tésztát és lisztezett felületen alaposan összegyúrjuk. Nem olyan lesz a tészta, mint a hagyományos kelt tészták, egy kicsit keményebb, kicsit darabosabb, de ez nem baj, így jó.

Ekkor egy sűrű szövésű, tiszta konyharuhát veszünk elő, és a közepébe tesszük a tésztát. A szemben lévő sarkakat csomózzuk össze jó szorosan. A csomónál fogva tegyük a batyut egy hideg vízzel teli vajlingba, fazékba. A batyu le fog süllyedni az edény aljára. Ahogy kel a tészta, meg fog emelkedni és a csomó lefelé fordul majd. Ebből tudjuk, hogy már jó.

Vegyük ki a vízből a tésztát, csomagoljuk ki, távolítsuk el az ázott megvizesedett részeket. Tegyük lisztezett felületre a tésztát, gyúrjuk át, és vágjuk 4 darabba. Ekkor szórjunk fahéjjal kevert kristálycukrot a deszkára, majd abban hengergessük csigává a darabokat. A csigákat kisebb egyenlő darabokra vágjuk, attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnénk. Egy-egy kisebb darabot ellentétes csavaró mozdulattal megsodrunk, majd kiflialakúra formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk az így elkészült kifliket szépen egymás mellé. Mikor mind kész, lefedjük egy ruhával, és fél órát pihentetjük, újrakelesztjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 15-20 perc alatt készre sütjük a kifliket. Még melegen vegyük ki a tepsiből, és tegyük tálra.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük