Selymes, illatos tormakrémleves - Igazi különlegesség a húsvéti asztalra

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Húsvétkor nem hiányozhat az ünnepi asztalról a frissen reszelt, ecetes torma. Főtt sonka és kalács mellé egészen fenomenális, de nem csak hideg ételekhez jó, forró levesben is megállja a helyét. 

Ha egyszer elkészítitek ezt a levest, onnantól kezdve minden egyes húsvétkor meg fogjátok főzni. Kihagyhatatlan alaprecept, ha tormáról van szó, olyan klasszikus lesz belőle, mint a tormakrémmel töltött sonkatekercsből. Bár nincs jobb a hideg húsvéti tálnál, ebédre mindenki örülni fog egy jó forró, illatos levesnek. 

Változatok az ízesítésre

A leves alapját a krumpli és a zöldségalaplé képezi, de akinél éppen van kéznél, használhat húsalaplevet is, azzal még ízesebb lesz. A krémes, selymes állagról a lágy habtejszín gondoskodik. Ízlés szerint lehet egy kis fehérbort is adni a leveshez, ha igazán különleges végeredményre vágyunk.

Bár sok recept ecetes tormát használ, ehhez a változathoz friss tormára van szükség, ezt kell lereszelni minél apróbb lyukú reszelőn. Ízlés szerint lehet növelni vagy csökkenteni a mennyiségét, mivel a főzés legvégén kerül a levesbe. Kóstolgatás után állítsuk be az ízeket.

Selymes tormakrémleves

tormakrémlevesrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 450 gramm krumpli
  • 2 darab vöröshagyma
  • 50 gramm vaj
  • 750 milliliter zöldségalaplé
  • 250 milliliter habtejszín
  • 50 gramm torma (friss, reszelt)
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Pucoljuk meg és vágjuk össze kisebb kockákra a krumplit. A vöröshagymát vágjuk apróra.

Melegítsük meg egy lábasban a vajat. Dobjuk rá a burgonyát és a hagymát, kevergessük, dinszteljük, amíg a hagyma átlátszó nem lesz.

Öntsük hozzá a zöldségalaplét, fedjük le, majd forraljuk fel a levet. Vegyük lejjebb a lángot, már nem kell rá tető sem, majd kb. 20 percig főzzük, amíg a krumpli puha nem lesz.

Vegyük le a levest a tűzről, botmixerrel pürésítsük le. Tegyük vissza alacsony lángra, adjuk hozzá a tejszínt, melegítsük össze pár perc alatt, de nem kell, hogy forrjon.

Adjuk hozzá a reszelt tormát a forró leveshez, ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Ha kell, menjünk át rajta még egyszer a botmixerrel. Melegen, pirított kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük