Egészséges és finom vacsorák ezer forintból

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Miből és mit főznétek, ha 1000 forintból kellene megoldani egy étkezést? Csak elsőre tűnik nehéznek, valójában, ha okosan vásárol az ember, akkor akár egy négytagú család is jóllakik ennyi pénzből úgy, hogy nem kell kizárólag szendvicset ennie. 

Ha jobban be kell osztani a kosztpénzt, akkor a tervezés nagyon fontos, mindenképpen érdemes napi lebontású étrendet készíteni. Kicsit több időt és energiát kell szánni az alapanyagok beszerzésére, de ha piacon vásárolunk, illetve hetente egyszer egy nagyobb boltban, sokkal költséghatékonyabban jövünk ki, mintha a legközelebbi kisboltba szaladnánk be. A megtervezett étrendhez tartozó pontos bevásárlólista is a spórolást segíti. Éhesen senki ne induljon vásárolni, mert akkor sokkal több dolog landolhat a kosárban, mint kellene.

Törekedjünk a változatosságra, mintsem a mennyiségre. A hús mellett kapjanak nagy hangsúlyt a zöldségek és egészséges köretek. Az utóbbiak változatosan felhasználhatóak a hét során, simán elállnak a hűtőben pár napig. A köretnek készült kuszkusz két nappal később nyugodtan lehet salátaalap.

Legyünk takarékosak, de tudatosan tegyük

A mennyiségeket egy ülőmunkát végző felnőtt szükségleteihez igazítsuk, ha valaki fizikai munkát végez, természetesen több kalóriára van szüksége. 

Nemcsak egészségügyi, hanem takarékossági szempontból is fontos, hogy szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készítsünk vacsorát. Érdemes több adagot készíteni, és amit lehet, azt fagyasszunk le, így nem fenyeget az a veszély, hogy nincs mit enni, hiszen csak a mélyhűtőből kell kivenni a már kész ételt.

Nézzük, miket lehet 1000 forintból főzni

Egytepsis ételek hússal és sok zöldséggel

Brokkolikrémleves

Sárgarépa-krémleves

Zöldborsókrémleves fetával

Sóska tükörtojással

Brokkoli-tócsni 

Hasonlóan jó választás lehet egy sültpaprika-krémleves is, ehhez alább találjátok a receptet. 

Sültpaprika-krémleves

Ahogy keresgéltem a receptek között, ráakadtam a Romani Gastro blogra, ahol a két szerző újraértelmezi a roma gasztronómiát. A receptjeik nemcsak különlegesek, hanem takarékosak is, nemcsak finom, hanem olcsó fogásokat ajánlanak. 

A szerzőknek azóta szakácskönyvük is megjelent Romani Gastro címmel, ebből a sültpaprika-krémlevest választottam ki, mert nemcsak fantáziadús és izgalmas, hanem gazdaságos is. 

A receptben szereplő sült paprika elkészítése ugyan időigényes, de ha egyszerre nagyobb adagot készítünk, akkor befőttes üvegben, olívaolajjal leöntve néhány napig eláll, és rengetegféle étel készíthető belőle. A krémlevesek sűrítésére a liszt és a tej használata a leggyakoribb, azonban sokkal jobban kedvelem az alternatív megoldásokat – ennél a receptnél például rizst használunk.

Sültpaprika-krémleves

sultpaprikaleves650x433

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 80 dekagramm kápia paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab csili
  • 0.5 liter húsleves alaplé
  • 5 dekagramm rizs
  • 10 dekagramm füstölt kolbász

Elkészítés:

A paprikát 180 °C-on 1,5 óra alatt addig sütjük, amíg a héja elkezd feketedni. Lefedjük és megvárjuk, amíg kihűl, majd meghámozzuk.

A kolbászt vékony szeletekre vágjuk, és serpenyőben lassú tűzön ropogósra sütjük.

A kolbászkarikákat félretesszük, a visszamaradt zsírból két evőkanálnyit kiveszünk, és a meghámozott, felszeletelt hagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a fokhagymát és a csilit, néhány perccel később felöntjük az alaplével. Végül hozzáadjuk a paprika húsát és a rizst. Addig főzzük, míg a rizs megpuhul, majd botmixerrel teljesen simára keverjük.

Melegen, ropogós kolbásszal tálaljuk.

Fotó: Getty Images/Romani Gastro

Ezt is szeretjük