Friss, forró zsemle az ünnepi asztalra - Már az illata miatt is megéri megsütni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A friss, ropogós zsemlének nincs párja. A legjobb akkor, ha magunk készítjük el, és még forrón tesszük az asztalra. Akár a húsvéti reggelit is megkoronázhatjuk vele. A család garantáltan el lesz ájulva.

Az alábbi recept nem bonyolult, bár kicsit időigényes. Adni kell időt a zsemlécskéknek, hogy szépen megkeljenek. Én korán kelő vagyok, szóval, ha rászánom magam a zsemlesütésre, akkor frissen készítem, de olvastam egy meglepő praktikát, ami jól jöhet azoknak, akik sokáig szeretnének aludni.

Konyhai trükk a későn kelőknek

Az élesztős tésztának nem elsősorban melegre, hanem elegendő ideig tartó pihentetésre van szüksége. A tésztát tehát már előző este elkészíthetjük, majd az első kelesztésnek nagyjából a középidejében fedjük le nedves ruhával, és tegyük be a hűtőszekrénybe éjszakára. Reggel ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk, a tészta remekül formázható és süthető lesz. A hidegen kelesztett tészta nagyon finom pórusú, ennélfogva rendkívül zamatos.

Házi zsemle

zsemel2.gif

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 40 dekagramm tönkölybúza fehérliszt
  • 10 dekagramm kukoricadara (finom szemű)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 1 zacskó instant élesztő
  • 2.5 deciliter tej
  • 1 deciliter víz
  • 4 dekagramm vaj
  • 1 evőkanál tej (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a kukoricadarát, az élesztőt, cukrot és a sót tegyük egy méretes tálba és keverjük jól el. Közben a tejet, a vizet és a vajat melegítsük össze. A lisztes élesztős keverékhez öntsük hozzá a langyos tejes, vajas vizet. Egy kézi robotgép dagasztó fejével addig dagasszuk, míg a tészta szépen fel nem hólyagosodik és el nem válik az edény falától. Ha a tészta összeállt, fedjük le, és lefedve kelesszük szobahőmérsékleten nagyjából egy órán keresztül, vagy míg a duplájára nem kel. Ha másnap szeretnénk csak megsütni a zsemléket, alkalmazzuk a hideg kelesztéses módszert.

Mikor a tészta megkelt, tegyük lisztezett deszkára és gyúrjuk át alaposan. A tésztát vegyük két részbe és formázzuk hengeralakúra. A hengert vágjuk szeletekre, majd a szeleteket hengergessük zsemleformára. Tegyük a zsemléket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le, és legalább fél órán át hagyjuk újra megkelni.

A zsemléket kenjük meg egy kevés tejjel, toljuk hideg sütőbe. A sütőt gyújtsuk be 180 fokra, és 40-45 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotók: Getty Images 

Ezt is szeretjük