Cukormázas, foszlós húsvéti kalács: a spanyolok a látványra is adnak

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mona de pascua, a spanyolok tradicionális húsvéti kalácsa egy igen kedves jószág. Sokan készítik otthon, de az ünnep közeledtével a pékségek is tele vannak ezzel a vidám, színes süteménnyel.

A mona tulajdonképpen egy sütifészek, melybe egy vagy akár több egész festett tojás kerül, amit színes cukorkákkal hintenek, sőt, alkalmasint még akár tollakkal is díszítenek.

A tollak természetesen nem, de a mona ehető, finom kelt tészta. Nekem mindig egy kicsit furcsa volt a belesült színes tojás, de a spanyolokat egy cseppet sem zavarja a dolog, szívesen fogyasztják uzsonnára.

A kisebb kalácsok közepébe egy tojás kerül, míg a nagyobbaknak az oldalába akár többet is beletesznek. A hagyomány szerint a monát a keresztszülők készítik és ajándékozzák keresztgyerekeiknek húsvétkor. Minden évben eggyel több tojást rejtenek a kalács oldalába.

Mona de pascua, spanyol húsvéti kalács

monadepascua1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm liszt
  • 5 dekagramm friss élesztő
  • 180 gramm cukor
  • 3 darab tojás
  • 1 darab narancs reszelt héja
  • 15 milliliter narancsvirág víz
  • 100 milliliter víz
  • 80 milliliter olívaolaj (sütéshez, főzéshez való)
  • 4 darab főtt, esetleg festett tojás
  • 1 darab tojás - kenéshez
  • ízlés szerint cukor vagy tortadara - szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés langyos vízbe morzsoljuk és alaposan elkeverjük. A liszt közepébe egy mélyedést alakítunk ki, és a vízzel elkevert élesztőt beleöntjük. Hozzáadjuk a narancs héját és a narancsvirág vizét, a három tojást, az olívaolajat és a cukrot. Egy lapát segítségével alaposan elkeverjük.

Dagasztógéppel vagy a konyhai robotgép dagasztó fejével alaposan összedolgozzuk (min.10 perc). Ezután a tésztát lisztezett felületen kézzel alaposan átgyúrjuk. A tészta kezdetben eléggé ragadós, ezért addig gyúrjuk és hintsük liszttel, míg szépen össze nem áll. Ha összeállt a tészta, lisztezett tálba tesszük, lefedjük, és meleg helyen kelesztjük két-három órán át vagy amíg a duplájára nem kel.

Mikor a tészta megkelt, lisztezett felületen ismét átgyúrjuk. Négy egyenlő részre osztjuk. Egy-egy részt labdává hengergetünk, majd kilapítjuk, és a közepén az ujjunkkal egy lyukat alakítunk ki. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a tésztakorongokat. A lyukakba teszünk egy-egy főtt - esetleg kifestett - tojást.

Majd letakarjuk és meleg helyen újabb két órán át kelesztjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A duplájára kelt kalácsokat megkenjük felvert tojással, majd megszórjuk cukorral vagy tortadarával. A kalácsokat forró sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Fotó. Getty Images

Ezt is szeretjük