Omlós francia sütemény húsvétra - Az elzászi sütibárány nagyon mutatós is

P. Szabó Fruzsi 2019. április 19.

Kicsit mindig bajban vagyunk a húsvéti szimbólumokkal. Miért nyúl és miért tojás? Pogány vagy keresztény? Az osterlammele, azaz az elzásziak bárány formájú húsvéti süteménye esetén azonban nem kérdés, hogy keresztény hagyományról van szó.

Isten báránya, maga Jézus. Keresztelő Szent János nevezi őt így, az elnevezés pedig a keresztáldozatra utal. Jézus Krisztus áldozati bárányként halt meg a kereszten, hogy megváltsa az emberiséget.

Története

Ószövetségi előzmény, vagy ha úgy tetszik analógia, a Zsidó húsvét, a Pészah, az elkerülés ünnepe. Ez utóbbi arra utal, hogy a zsidóknak nem kellett elszenvedniük a bibliai tíz csapás közül az utolsót, azaz az elsőszülött fiúk elvesztését, mert Isten parancsát követve bárányt áldoztak, és annak vérével megjelölték házaikat, így a halál nem ragadta magával a fiaikat.

baranysuti2.gif

A sütemény

Hálaistennek, ahhoz, hogy ez a kedélyes kis sütemény elkészülhessen, nem kell bárányt áldozni. Elég csupán beszerezni egy kétoldalú bárány alakú sütőformát. Hagyományosan terrakotta formában készül a húsvéti bárányka, de lévén, hogy ez a tradíció nálunk nem elterjedt, fémből készült is megteszi. Ez könnyűszerrel beszerezhető.

Elzászban húsvét napján minden gyerek kap egy ilyen bárányt. Szerintem ez egy kedves tradíció, különösen akkor, ha házilag készül a csemege.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr3814698236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.