Gyógyító, isteni finom maceszgombócleves - A zsidó konyha kedvence

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A marha- vagy tyúkhúsleves a hétvégi, főleg a vasárnapi ebédek elengedhetetlen fogása. Nemcsak felmelegít és kellemesen laktat, hanem sokak szerint igazi gyógyszer is, főleg felső-légúti betegségeknél vetik be kiegészítő terápiaként. 

Gyógyító maceszgombócleves

A csirkéből főzött húsleves gyulladáscsökkentő hatású, és segíthet enyhíteni a felső-légúti fertőzések tüneteit: valóban sokaknál hozhat gyors javulást egy tányér gőzölgő leves. Az összetevői, a zöldségek sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak, segítenek feltölteni a télen lemerült készleteket. 

Maceszgombóc, mint levesbetét

A húslevesbe a cérnametélten kívül számos levesbetét kerülhet. Az egyik ilyen a maceszgombóc, amely a családban óriási kedvenc, anyósom rendszeresen főzi. Van aki a kisebb, keményebb gombócokra esküszik, van aki a nagyobbakat és puhábbakat szereti. Nekem ez kicsit hasonlít a túrógombóc problematikájára. Én otthon sok kicsit csinálok, de étteremben általában egy nagyot szoktam kapni.

A másik vízválasztó a petrezselyem vagy a gyömbér kérdése, anyósom előbbivel, én utóbbival készítem. Maceszlisztet és maceszt ma már a legtöbb szupermarketben lehet kapni, de a bioboltok kínálatában is megtalálható. 

A maceszgombócleves titka

A maceszgombócleves a zsidó konyha egyik ismert étele. Nálunk szinte minden hétvégén kerül az asztalra, de hagyományosan Pészahkor eszik, amikor tilos mindenfajta kovászos étel fogyasztása. A leves marha- vagy tyúkhúsból lesz a legízletesebb. A titka, hogy sokáig, lassú tűzön kell főzni, hogy összeérjenek az ízek, majd ebbe teszik és ebben főzik ki a maceszgombócot. A húsleves receptjét itt találjátok.

Maceszgombócleves

maceszgombóc leves650x433

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 4 darab tojás
  • 4 evőkanál libazsír
  • 12 dekagramm maceszliszt
  • 2 darab maceszlap
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 kávéskanál gyömbér (friss, reszelt)
  • ízlés szerint szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A maceszlapokat áztassuk be vízbe. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgáját keverjük el a meglangyosított libazsírral, nyomkodjuk ki a vizet a maceszlapokból, és dolgozzuk bele a masszába. Óvatosan forgassuk bele a fehérjét, sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a maceszlisztet, ízlés szerint a gyömbért, szerecsendiót, és tegyük a hűtőbe egy fél órára.

A masszából formázzunk gombócokat, majd tegyük a mélyhűtőbe egy napra.

Másnap vegyük elő, és még fagyottan sós vízben vagy a húsleves levében főzzük ki. Nagyjából 20 perc alatt fő meg, de érdemes egyet szétvágni, hogy biztosan kész van-e.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük