Miért jobb a friss spenót mint a mirelit? Tavasszal bűn a fagyasztottat venni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Dehogy veszek friss spenótot, ha megvehetem a fagyasztott pürét is?!? Ki mossa le róla a homokot, ki pucolja meg, majd hülye leszek -  mondja a sorban álló néni előttem a piacon, és igaza is van, összességében azonban mégis téved.

Mert a friss spenótlevélnél szebb színű, erősebb illatú, ízű levél nincs, és ettől nagy kár lenne tavasszal megfosztani magunkat. Télen, mikor nincs friss, akkor valóban jól jön a fagyasztott, de ha van levélformájú, mindig érdemes azt választani.

Spenót mosása

Spenótot pucolni tényleg melós dolog, sőt, már mosni is az. Mert a spenótlevelek nagyon koszosak, szinte mindig, és egy mosás nem elég nekik. Színültig kell tölteni a mosogatót, mehetnek bele a levelek, keverem, kavarom, majd leeresztem a vizet, és megint elölről. A másik módszer, és amúgy ez a legbiztosabb, hogy a folyó víz alatt egyenként átmosom az összes levelet. De ez valóban eléggé idegtépő feladat.

speno t mosa s

Szár-kérdés

Van viszont egy jó dolog az egészben. Hogyha így is, úgy is püréformájú étel lesz a spenótból, akkor teljesen felesleges letépkedni egyenként a szárait. Párolás közben a keményebb részek is szépen össze fognak esni, az aprító pedig simán eldolgozza majd őket. Még akkor sem kell minden egyes levélről leszedni a szárat, ha párolt spenót lesz belőle, csak a valóban ágszerűen megkeményedett darabokról.

Elég mosás közben átfésülni tíz ujjal a leveleket, és a nagyobb, keményebb szárakat letépkedni - kár és elképesztő időpocsékolás lenne minden egyes darabról eltávolítani.

Az egyetlen eset, amikor muszáj szárazni, az a nyers forma, amikor például saláta készül a levelekből, de olyankor már érdemesebb a bébiverzióval dolgozni, amin egyáltalán nincsenek szárak. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük