Almás, majonézes, klasszikus: házi tormakrém receptek

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincsen húsvét sonka nélkül. Sonka pedig nincs torma nélkül. Az élelmiszerboltok kínálatában a sima ecetestől a majonézes változatig mindenféle torma megtalálható, de megéri időt szánni a saját készítésű változatokra. Az alapanyaguk frissen reszelt torma, amihez ízlés szerint keverjünk ecetet, majonézt vagy akár céklát. 

Mi a torma?

A torma évelő növény, a gyökerét fogyasztjuk. Az íze nagyon intenzív, csípős, erejét a mustárolaj adja. Amikor reszeljük, megríkat. Gyógynövényként tartják számon, nagyon egészséges, tele van vitaminokkal. Légúti fertőzésekre és gyomorpanaszokra is hatásos. A tormának nagyon alacsony a kalóriatartalma, a C-vitamin tartalma kiemelkedő, de sok benne a B-vitamin, réz, vas, foszfor és magnézium is. Köhögés, megfázás tüneteinek kezelésére, de méregtelenítésre és vesetisztításra is használják. 

A torma erejét úgy "szabályozhatjuk", hogy nem az elfogyasztás napján reszeljük le, vagy nem takarjuk le, hogy szellőzzön. Én szeretem a csípősségét, sokszor csak simán ráteszem a frissen lereszelt tormát a sonkára, esetleg összekeverem mustárral, de azért mégiscsak a legjobb, ha tormakrémet készítünk belőle. A klasszikus ecetes változattól a majonézesig mindegyik isteni, sőt, van egy olyan, amelyikhez már kész tormakészítményt használunk, csak kis tejszínnel megbolondítva és felmelegítve. A torma olyan erős, hogyha egy tormát lereszelünk, abból többféle krémet is gyárthatunk.

torma

Tormakrémek

Klasszikus tormakrém

Ez a legismertebb, legtöbb helyen kapható változat. Otthon is gyorsan elkészíthető. Nem kell hozzá más, mint reszelt torma, só, ecet és cukor. Reszeljünk le egy adag tormát (egy marék elég lesz), és tegyünk hozzá egy evőkanál ecetet és ízlés szerint egy vagy két teáskanál cukrot vagy mézet. Picit sózzuk meg, és hagyjuk összeérni az ízeket. Ha cukor helyett mézet használunk, még selymesebb ízt kapunk. A méz és a torma amúgy is tökéletes párosítás, köhögésre, légúti panaszokra kiváló kiegészítő kezelés.  

Almás tormakrém

A lereszelt tormához egy fél almát hámozzunk meg, reszeljünk le, keverjük össze, és egy teáskanál cukorral és egy evőkanál almaecettel keverjük össze. Ízlés szerint sóval ízesítsük.

Majonézes tormakrém

A tormához majonézt is keverhetünk.  A legjobb, ha házi majonézzel dolgozunk. A lereszelt tormához keverjünk egy nagy evőkanál majonézt. Ízlés szerint pici tejföl (egy teáskanál) és egy kávéskanál mustár is mehet a keverékbe. Ez ugyan a tormakrémek közül a legkevésbé diétás verzió, viszont ez veszi el a leginkább a csípősségét.

ecetes tormakrem

Céklás tormakrém

Hámozzunk meg egy kisebb céklát, vágjuk kockára, és sós vízben főzzük puhára. Botmixerrel zúzzuk össze a reszelt tormával. Én azt szeretem, ha szép piros színe lesz. Egy tálban keverjünk össze egy evőkanál vizet, egy teáskanál cukrot, ízlés szerint sót, borsot és egy teáskanál olívaolajat, ebből annyit tegyünk a céklás tormához, hogy pürés állagot kapjunk. 

Meleg tormamártás

Ez egy igazán egyszerű módszer arra, hogy a boltban kapható bármilyen tormakrémet selymessé és finommá varázsoljuk. A tormás üvegből kaparjuk a tormát egy láboskába, melegítsük fel egy deciliter tejszínnel, esetleg pici gyömbér- vagy kurkumaport keverünk hozzá, és azon melegében tálaljuk a sonka mellé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük