Mi az a kerti zsázsa, és miért termesszük otthon? Nagyon egészséges a mikrozöld

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kerti zsázsa egészséges, finom, két héten belül fogyasztható és még dekorációnak is szuper. Kívánhatunk ennél többet?

A kerti zsázsa a keresztesvirágúak családjába tartozik, a legrövidebb tenyészidejű növény, 12-14 nappal a vetése után már fogyasztható. Számtalan néven ismert a népnyelvben, például salátatorma, vadmustár, kerti tormafű, amely elnevezések már az ízére is utalnak egyben. A kerti zsázsa 30-50 centiméter magasra nő meg, de nekünk a 6-8 centiméteres hajtásaira van szükségünk.

Története

A kerti zsázsa pontos eredetéről megoszlanak a vélemények, egyesek szerint Kelet-Ázsiában, mások szerint Afrika északi részén fogyasztották először, salátákba, főzelékekbe és fűszerként használták. A zsázsa az ókorban lett igazán kedvelt növény, a rómaiak szerint igazi afrodiziákum volt, de arra nincs bizonyíték, hogy ez valóban így van-e - sokan éppen az ellentettjét állítják -, illetve azt sem tudni biztosan, hogy melyik fajtájáról nyilatkozták ezt.

Ugyanis a kerti zsázsa mellett vízi zsázsa, más néven vízitorma, is létezik, amelyet ma főként Angliában, Franciaországban és Németországban termelnek. Régen természetes tavakban tenyésztek ezek a növények, ma már betonmedencében növekednek. Általában ősztől tavaszig hozzák őket forgalomba. A helyzet azért sem egyértelmű, mert majdnem minden országban több elnevezése van a zsázsának, így sosem tudni biztosan, hogy amikor az eredetéről vagy vágykeltő hatásáról van szó, melyik fajtára gondolnak.

zsazsa2

Termesztése

A kerti zsázsa igénytelen növény, úgyhogy elképesztően egyszerűen, ráadásul gyorsan termeszthető. Magját általában télen szokták elvetni. A földet szinte bármibe beletehetjük, kis tálkába, kaspóba, dobozba, tányérba, körülbelül két-három ujjnyira van szüksége a kis növénynek. Mivel igénytelen, nem csak földbe, vattába vagy gézbe is szórhatjuk a magokat, úgy még tisztítani sem kell a leszüretelt zsázsát.

Ha mégis a föld mellett döntünk, nyomkodjuk bele a tálkába, szórjuk rá a magokat, majd fedjük le őket egy vékony földréteggel. Sűrűn vessünk, hogy biztosan bő legyen a termés. A tálkát tegyük sötét helyre vagy fedjük le valamivel, hogy ne érje fény. Addig legyenek árnyékos helyen, amíg ki nem bújnak a földből az első hajtások, ez körülbelül 3-4 nap alatt következik be. Onnantól kezdve viszont már szükségük van a napfényre és a melegre, körülbelül 20-22 fok az ideális számukra.

Ha kibújtak a hajtások, folyamatosan öntözni kell őket, a zsázsának nagy a vízigénye. Ne felülről locsoljuk, mert a gyenge kis növénykék kidőlhetnek. A vetés utáni 12-14. napon már szép, zöld vetésünk lesz. Ha elkezd lombleveleket növeszteni a zsázsa és körülbelül 6-8 centiméteres, indulhat a betakarítás. A zsázsának a szárát és a szikleveleit esszük, esetleg az első zsenge lombleveleket. A kifejlett növény levelei azonban már rágósak, élvezhetetlenek, úgyhogy ne várjuk meg, amíg nagyobbra nőnek.

zsazsa3

A hajtásokat a talaj felszíne felett, ollóval vágjuk le, ha földes, óvatosan tisztítsuk meg. A levágott növények nem sarjadnak újra, úgyhogy érdemes párhuzamosan többet vetni belőlük. A földjét ne használjuk fel többször, mert palántadőlést okozó gombák szaporodhatnak el benne, amitől elsorvadnak a hajtások.

Szabad földben is termeszthető a kerti zsázsa március végétől június végéig. A földet készítsük elő, műveljük meg. Alaposan öntözés mellett egy héten belül kezdenek el kibújni a földből a kis növénykék, és körülbelül 3-4 hét után lehet őket betakarítani. 

A kerti zsázsa egészséges

A kerti zsázsa rendkívül egészséges, baktériumölő, úgynevezett fitoncid anyagban gazdag, illetve rengeteg benne a C-vitamin, 100 grammban 30 mg található. Karotint, B-vitaminokat és sok ásványi sót – főleg káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, jódot és vasat is tartalmaz. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő hatása is ismert. Ezen kívül vizelethajtónak, vércukorszint-csökkentőnek, vörösvértestképzés-serkentőnek, idegerősítőnek is használják.

zsazsa

Felhasználása

Íze csípős, a tormához, mustárhoz hasonlatos, de annál enyhébb, kellemesebb. Simán vajas kenyérre vagy szendvicsre is remek választás, de mártásokba és levesekbe is szuper, salátákba pedig egészen kitűnő. Többen teát is készítenek belőle. Alufóliában, kis csomagokba kötve betehetjük a fagyasztóba, és bármikor fogyaszthatjuk. 

Szép zöld színe miatt dísznövénynek is termesztik, szárítva virágkötéshez használják. De gyönyörű kis díszítőeleme lehet különböző finomságoknak is. 

A kerti zsázsának csiga- és levéltetűriasztó hatása is van. Ha szabad földben vetjük el a magokat, távol tartja a kártevőket a salátától és a káposztaféléktől. Ha cseresznye- vagy meggyfák köré szórjuk, elvileg kevesebb lesz a fekete levéltetű a fákon. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük