Krémes, lágy, elronthatatlan sült túrótorta baszk módra

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Van egy spanyol sajttorta, amit nagyon egyszerű elkészíteni, nagyon könnyű, habos,  de rettentő megdöbbentően néz ki. A teteje sötétre sül, az oldala hullámos a sütőpapírtól, szóval egyáltalán nem az, amit külsőre egy sajttortától elvárnánk.

Mégis mindig óriási sikere van, és szinte mindenki szereti. Az utóbbi időben lépésről lépésre egyre komolyabb átalakulásokon esett át a recept, egészen addig, míg sajttortából túrótortává alakult, a technológia és a tejtermék-tojás arány megmaradt, minden más lecserélődött.

A sajttorta átlényegülése

A krémsajt egy részének helyét túró vette át, a tejszín helyett pedig tejföl került bele, így kevésbé krémes, darabosabb állagú és savanykásabb lett az egész.

A lényeg viszont megmaradt: az egész torta lisztmentes és kívülről hirtelen sül meg. Amikor a sütőből kivesszük, még remeg, de ez nem baj, mert ezt követően egy éjszakán át hűl a hűtőben. Amíg hűl, megszilárdul, de még így is nagyon lágy marad. 

Különösen tavasszal és nyáron jó elkészíteni, mert nagyon megy hozzá az eper és a málna meg a többi bogyó.

Sült túrótorta

sült-túrótorta

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 6 darab tojás
  • 500 gramm túró
  • 500 gramm krémsajt
  • 2.5 deciliter tejföl
  • 150 gramm cukor
  • ízlés szerint vanília
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat felverjük, simára keverjük a cukorral, majd beleforgatjuk az összes többi alapanyagot is. Egy körülbelül 22-24 centis tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és beletöltjük a masszát. A sütőt előmelegítjük 220 fokosra, és 40 percig sütjük a tortát. Kivesszük, hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőbe tesszük egy egész éjszakára. Másnapra lesz szeletelhető.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük