Így edd a túrót hétféleképpen - Olcsó és egészséges variációk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A túró tejből készül, tulajdonképpen egyfajta friss sajt. A magas fehérje- és kalciumtartalmú tejes finomság nemcsak egészséges, hanem szerencsére tényleg rengetegféle módon elkészíthető.

Az ár-érték arány szinte minden háztartást vivő szemében első számú tényező: és a túró ezen a téren sem okoz csalódást. Akárhányszor bevásárolni megyek, akciós túrót majdnem biztos, hogy találok - ha pedig valami jó áron van, nehéz a polcon hagyni. De hogyan készítsük el akár a hét minden napján különféleképpen? A bonyolult receptek helyett egyszerű, gyorsan elkészíthető változatokat mutatunk.

Olívás túrókrém

A mediterrán hangulatot idéző olíva és a túró találkozása közel sem olyan bizarr, mint amilyennek hangzik. 20 dkg túróhoz körülbelül 10 dkg olívára lesz szükségünk, két kisebb gerezd fokhagymára, sóra és ízlés szerint egy-két kanál joghurtra és tejfölre, ha lágyítani akarunk az állagon. Fekete vagy zöld, töltött vagy sima olívát is használhatunk, akár vegyesen, ki hogy szereti. Önmagában is megállja a helyét, egy felkarikázott paradicsommal hibátlan fogyókúrás vacsora lehet. 

Túróval töltött krumpli

Egy egészben, héjában sült krumplit vágj félbe (enyhén előfőzve gyorsabban átsül), és kicsit kapargasd ki a belsejét. A túrót keverd össze a kivájt krumplival, sózd, fűszerezd - a zöldfűszerek, mint oregánó, kakukkfű, bazsalikom nagyon passzolnak hozzá - , majd dolgozd össze egy kis reszelt sajttal a masszát. Végül töltsd vissza a fél krumplikba, tedd vissza a sütőbe, piríts rá felülről a grillfokozaton, és élvezd a kulináris csodát. Akár húsos, zöldséges tölteléket is készíthetsz, hogy felérjen egy teljes főétkezéssel.

toltottkrumpli

Gyümölcsös túróreggeli

Az unalmas zabkása és a kalóriadús péksütik helyett nyugodt szívvel bonts egy túrót, pakold meg bőségesen gyümölcsökkel, ribizlivel, málnával, áfonyával, hintsd meg egy kevés fahéjjal, és tedd krémesebbé egy kis joghurttal. 

Banános desszert

Edzés utáni édességéhség legyőzésére a banán mellett hívd segítségül a túrót: egy kevés mézzel vagy édesítővel ízesítve, egy kevés fahéjjal, joghurttal és citromhéjjal kikeverve nem csak palacsintatölteléknek fejedelmi. Egy hosszában félbevágott banánt megkenve, akár egy marék dióval megszórva hihetetlenül finom és laktató: a túró az izmaid regenerációjához is hozzájárul, a banán pedig a szénhidrátraktárakat tölti vissza.

Lazacos túrókrém

Nem tudod, milyen falatokat vigyél, ha vendégségbe mész? A tökéletes nassolnivaló akár buliba, akár otthon a tévé előtt ücsörögve is kiváló választás: a joghurttal fellazított, összetört túrót sózd ízlés szerint és jöhet a csavar: a lazacfilé mellé kapribogyó és kapor dukál! Akár pirítóson is tálalhatod, de teljes kiőrlésű natúr kekszen felszolgálva szintén mutatós és finom.

lazacosturo

Túrós tonhalkrém

Tejföl helyett túróval elkészítve a tonhalkrém sokkal táplálóbb, mint a hagyományos verzióban. A lilahagyma természetesen nem hiányozhat a kencéből, de a vajat és a majonézt hibátlanul helyettesíti a zsírszegény túró is, így fogyókúrában akár heti többször is szerepelhet a menüben. 

Túrócsinta

Nemcsak töltelékként, de palacsintaalapként is díjnyertes! Gyors és finom reggeli, tökéletes választás a hétvégi reggelekre, amikor ébredés után visszakucorgunk az ágyba reggelizni. Egy bögre túróhoz 3 tojásra lesz szükség, 2 evőkanál olajra és 1/3 bögre teljes kiőrlésű lisztre - de akár finomszemű zabpelyhet is használhatunk. Az alaposan elkevert hozzávalókat hasonló módon süssük, mint a palacsintát, de ne akarjuk olyan vékonyra. Inkább amerikai stílusú, vastagabb korongokat gyártsunk, tálaláskor pedig még melegen csurgassunk rá egy evőkanál mézet vagy tegyünk mellé házi lekvárt. 

Fotók: Shutterstock

Ezt is szeretjük