Savanykás, citromos újkrumplifőzelék friss zöldekkel - 20 perc alatt kész

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon várom az újkrumplit minden tavasszal, annyira más íze, más állaga van, mint a télinek, hogy nem is szabadna ugyanazzal a névvel illetni őket - akkora köztük a különbség, mintha két teljesen más zöldség lennének.

Az újkrumpli hamar megpuhul, omlós, krémes lesz, az íze pedig édes. Amikor legelőször megjelenik a piacon, én azonnal veszek, még akkor is, ha rettenetesen drága, így volt ez most is. A néni azt mondta, meg kell vásárolni, mert a gyógyszer még mindig többe kerül, és ez egy támadhatatlan érv volt - nem mintha sokat kellett volna engem győzködni. 

Először savanyú főzelék készült belőle, de nem az a hagyományos paprikás, babérleveles, ecetes, pedig az is nagyon jó. Mivel még elcsíptem az utolsó csokor medvehagymákat, de volt bébispenót is a piacon, sőt, friss koriandert is kaptam, ezért egy nagyon sok zölddel és citrommal felturbózott főzelék lett.

Ugyanezt a konstrukciót bármilyen más zölddel el tudom képzelni a kaportól kezdve egészen a sóskáig, csak friss legyen és zöld, biztosan jó kontrasztot fog képezni az édes újkrumplival. 

Újkrumplifőzelék citrommal és zöldekkel

újkrumpli-főzelék

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm újkrumpli
  • 1 fej hagyma
  • 0.5 liter alaplé
  • 2 deciliter tejföl
  • 1 darab citrom
  • 2 csomag medvehagyma/spenót/koriander/petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Kevés zsiradékon megpároljuk a felaprított hagymát, elkeverjük, hozzáadjuk a megpucolt és felkockázott újkrumplit, felöntjük annyi alaplével, amennyi éppen ellepi. Puhára főzzük, elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a tejfölt, majd belefacsarjuk a citromot, és az aprított zöldeket is hozzákeverjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük