Márványos sajttorta dús csokoládéval és vajas kekszalappal

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sajttorta az egyik legjobb dolog a világon. A krémes, lágy, kicsit fanyar sajtkrém és a dús csokoládé vagy egy-egy karakteres gyümölcs találkozása mindenkit levesz a lábáról.

Szenvedélyesen imádom a sajttortát. Még egyetemista koromban az akkori barátommal az USA nyugati partján utazgattunk. Igazi hátizsákos túra volt, greyhound busszal, olcsó motelekkel, papírdobozos kínai kajával. Csak semmi luxus. Na jó, ez azért így nem igaz.Alkalomadtán mindenhol akad egy kis luxus. San Franciscóban egy kicsit több is.

A csokis sajttorta felfedezése

Az egyik legeslegnagyobb menőség nekem vitán felül a CheeseCake Factoryban tett látogatás volt. Ha lenne fénykép az üdvözült arcomról, amint belépek a sajttorta-mennyországba, most mellékelném, de sajnos nincsen. Szavak sincsenek. Semmi se ér fel ahhoz, amit én, a világ talán egyik legnagyobb sajttortarajongója éreztem akkor. Egy csokisat választottam. Amit, lévén, hogy a Macy’s áruház legfelső emeletén voltunk, a teraszon ülve ettünk meg, a háttérben a káprázatos San Franciscóval. Örök és felejthetetlen emlék.

A csokis sajttortát több éven keresztül próbáltam rekonstruálni, mindhiába. Talán az alapanyagokkal volt a gond, talán a technológiával. Nem tudom. Aztán rábukkantam erre a az egyszerű és könnyen elkészíthető cheesecake receptre. Egy családi ebédre készítettem el. Addigra már lemondtam róla, hogy valaha is sikerül igazán jó sajttortát csinálnom, úgyhogy tét nélkül állt a dolog. Már az első falat után éreztem, hogy itt az áttörés. Tökéletes volt a látvány, az íz, az állag. Újfent a mennyben jártam. Ha ez nem lenne elég, még a mogorva apósom is, aki egyébként soha nem dicsért meg semmit, azt mondta: Hmmm...Ez igazán nagyon jó lett.

Csokis sajttorta

marvany1.gif

Hozzávalók 8 adaghoz

Kekszalap

  • 360 gramm vajas keksz
  • 80 gramm vaj
  • 0.5 kávéskanál őrölt fahéj

Krém

  • 4 darab tojás
  • 100 gramm cukor
  • 1 kávéskanál őrölt vanília
  • 800 gramm mascarpone
  • 200 gramm tejföl
  • 100 gramm étcsokoládé
  • 1 evőkanál kakaó
Recept idők

Elkészítés:

A  26 cm-es tortaforma alját egy kerek sütőpapírral kibéleljük. A kekszet ledaráljuk vagy egy zacskóban egy sodrófával összetörjük. A vajat felolvasztjuk, a keksztörmelékhez adjuk egy kis só és egy csipet fahéj kíséretében. Az egészet jól összedolgozzuk, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk. Egy kis peremet is alakítsunk ki neki. Tegyük a hűtőszekrénybe, míg elkészítjük a krémet.

A tojást, a cukrot és a vaníliát elektromos habverővel jó alaposan kikeverjük. A krémsajtot és a tejfölt összekeverjük és apránként a cukros tojáshoz adagoljuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kakaóport. A krémsajtos krémet elfelezzük, és az egyik feléhez hozzáöntjük a langyos csokoládét, és jól elkeverjük. Ekkor elővesszük a kekszalapot, és ráöntjük a csokikrémet, majd finoman elegyengetjük. A tetejére öntjük a krém másik felét, majd spirálalakban mindkét rétegen keresztülhúzunk egy villával. Ettől lesz márványmintája a tortának.

A tortát az előmelegített sütőbe toljuk, és 50 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Tálalásig a hűtőszekrényben tovább hűtjük.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük